Gemeente Zoetermeer

Begroting Zoetermeer nog niet sluitend

Zoetermeer gaat extra aandacht besteden aan werkgelegenheid en armoedebestrijding. Daarnaast blijft ze investeren in de kwaliteit, veiligheid en leefbaarheid en het voorzieningenniveau van de stad. De investeringen zijn mogelijk door de gezonde financiële reservepositie. Dit vormt een goede basis om Zoetermeer door de economisch woelige tijden te loodsen. Zo is te lezen in de Voorjaarsnota waarin het college onder meer haar investeringsplannen presenteert. âJuist in deze zware tijd moeten we extra aandacht geven aan de werkgelegenheid en armoedebestrijding. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun werk en daarmee hun inkomen houden en dat de economische bedrijvigheid gestimuleerd blijft,â stelt Edo Haan, wethouder Financiën. âDaarnaast blijven we inzetten op een verantwoorde ontwikkeling van de woonlasten.

Het college stelt voor om de langdurigheidtoeslag aan mensen met een uitkering eerder toe te kennen en om de financiële ondersteuning voor het gebruik van de peuterspeelzaal te verbeteren. Er wordt een groter beroep verwacht op re-integratieactiviteiten en de schuldhulpverlening. Om deze belangrijke dienstverlening te bieden, wordt hiervoor tijdelijk extra budget uitgetrokken. Het college stimuleert de economische bedrijvigheid door bijvoorbeeld financiële bijdragen te geven aan het winkelcentrum Oosterheem, de aanleg van het verkeersknooppunt Bleizo en door facturen eerder te betalen. In de investeringsplannen van het college worden onder meer middelen gereserveerd voor de huisvesting van het amateurtoneel en het winkelcentrum Vijverhoek. Ter ondersteuning van de jongerenhuisvesting wordt voorgesteld een bedrag in het Woonfonds te storten. Gemeentelijke publieksfuncties en instanties op het gebied van werk en inkomen komen zichtbaar bij elkaar te zitten op de begane grond van het gemeentehuis. Voor deze zogenoemde âPlintâ met zichtbare dienstverlening is een voorstel opgenomen in de Voorjaarsnota.

De financiële speelruimte om extra maatregelen te treffen, staat door de economisch crisis wel onder druk. De financiële gevolgen werken hard door in de begroting van de gemeente. Zo worden tijdelijk hogere kosten verwacht voor de uitvoering van de bijstand en is sprake van lagere inkomsten doordat de woningbouwproductie vertraging oploopt. Daarnaast wordt de komende jaren lagere inkomsten uit het Gemeentefonds verwacht.

De in de Voorjaarsnota gepresenteerde plannen zijn financieel nog niet sluitend. Er is nog een gat van enkele miljoenen. Het college gaat er in haar plannen van uit dat de verwachte tijdelijke tekorten in de jaren 2010 tot en met 2012 gedekt kunnen worden uit de vrije reserves. In de Najaarsnota presenteert het college plannen om de begroting op langere termijn sluitend te krijgen.