Ingezonden persbericht


Society for International Development - Netherlands Chapter in samenwerking met World Population Foundation en Institute of Social Studies

P E R S B E R I C H T
Den Haag, 01 april 2009

Bevolkingsproblematiek taboe op politieke agenda

Tim Dyson, Professor Population Studies aan de London School of Economics, geeft startschot nieuwe lezingenreeks over bevolkingsvraagstukken in Den Haag

Op donderdag 23 april 2009 geeft Tim Dyson het startschot voor de nieuwe lezingenreeks "The Population Question and Development: The need for a debate in the Netherlands," gezamenlijk georganiseerd door SID Netherlands Chapter(SID), Institute of Social Studies (ISS) en de World Population Foundation (WPF). De lezingenreeks bestaat uit een zestal lezingen met als overkoepelend thema bevolkingsvraagstukken en ontwikkeling. Terugkerend onderwerp in alle lezingen is gezinsplanning in keuzevrijheid.

In vergelijking met onderwerpen als milieu, klimaatverandering, veiligheid, voedsel-, water- en energieschaarste, zijn bevolkingsvraagstukken een ondergeschoven kindje in het Nederlandse ontwikkelingsdenken. . Het aankaarten van bevolking lijkt soms haast taboe . Terwijl dit onderwerp raakt aan de meest persoonlijke en intieme aspecten in een mensenleven: geboorte, seksualiteit en familierelaties. SID, WPF en ISS slaan de handen ineen en organiseren een lezingenreeks om het debat te heropenen.

De eerste lezing in de cyclus, "The Global Demographic Transition: Its Consequences and Implications for Development," zal worden gegeven door Tim Dyson. In zijn lezing zal Dyson uitwijden over demografische transities en de gevolgen daarvan voor de wereldbevolking. Tot de tweede helft van de achttiende eeuw bevonden de samenlevingen in Noordwest-Europa zich in de pre-transitionele fase. Deze fase kenmerkte zich door onzekerheid; hoge kindersterfte, epidemieën, hongersnood. Dit staat in schril contrast met de samenleving zoals wij die nu kennen, onze post-transitionele samenleving wordt gekenmerkt door een gevoel van veiligheid.

De ontwikkeling tot een post-transitionele samenleving is in Noordwest-Europa en in een paar andere landen, zoals Japan, inmiddels voltooid. Dit proces, dat zich nu ook voltrekt in de rest van de wereld, zal ervoor zorgen dat de wereldbevolking tussen 1750 en 2050 zal zijn vernegenvoudigd. De zeer ingrijpende gevolgen van de transitie voor bijvoorbeeld het leven van vrouwen, urbanisatie, vergrijzing, economische groei en het milieu, zullen worden behandeld in de lezing.



Ingezonden persbericht