Expositie van Margret Mijsbergh en Edith Stoel bij Galerie Beeldkracht

SCHEEMDA, 20090418 -- Galerie Beeldkracht exposeert vanaf donderdag 23 april t/m zondag 24 mei 2009 de nieuwste abstract schilderijen van kunstenares Margret Mijsbergh in combinatie met de nieuwste beelden in combinaties van brons, steen en glas van kunstenares Edith Stoel. beide kunstenaressen behoren tot de vaste kunstenaars van deze aktieve galerie voor hedendaagse beeldende kunst.


Kunstenares Margret Mijsbergh (De Zilk, 1960) werd o.a. opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Net als haar schilderijen is de kunstenares dynamisch en heeft ze een bijpassend energiek programma. Zij exposeert door heel Nederland en haar werk is steevast te zien op landelijke beurzen, o.a. op de Miljonairs Fair, op Art Laren en op Kunst- & Antieksalon Primavera. Sfeerbepalend in haar werk is de rustige ondergrond, die ze opbouwt door variaties van in elkaar overlopende gebroken witten, grijzen en okers. Ze schildert hier met schwung kleurvlakken en een kalligrafisch lijnenspel overheen met dik opgebrachte verf. Kunstcriticus Frans Jeursen schreef in 2007 een lovend artikel en vatte het zo samen: ..."Een schilderij kan een kamer doen oplichten door beweging, zwier en sprankelende kleuren. Wie voor de doeken van Margret Mijsbergh staat, kan dat slechts beamen want dynamisch zijn ze zeker, zonder dat het evenwicht ooit verloren gaat. Kleurvlekken en speelse slingerende lijnen waar de abstract expressionist Jackson Pollock instemmend bij zou knikkenÅ”

Kunstenares Edith Stoel (Den Haag, 1951) is opgeleid aan Academie Artibus te Utrecht. Ze werkte aanvankelijk in het kunstonderwijs en maakte toegepaste kunst. In 1987 verschuift het accent naar het vrije kunstenaarsschap en ze begint te exposeren. Oorspronkelijk legt zij zich toe op grafiek en maakt ze zeefdrukken, etsen en monoprints. Later gaat zij schilderen en in 2000 begint ze ruimtelijk te werken in brons, glas en in combinaties van materialen. In het ruimtelijke werk blijkt haar ware scheppingskracht te schuilen en in 2005 krijgen gerenommeerde galeries en instellingen belangstelling voor haar werk. In 2006 volgt haar grote doorbraak, wanneer haar werk wordt geëxposeerd op kunstbeurzen zoals 'Realisme' te Amsterdam (ook in 2007) en De 'Holland Art Fair' te Den Haag.

In tegenstelling tot veel collega kunstenaars werkt Edith Stoel zowel abstract als figuratief, als in mengvormen. In combinatie met de schilderijen van Margret Mijsbergh heeft Galerie Beeldkracht er daarom voor gekozen vooral haar abstracte werk te tonen, om zodoende een goede harmonie te kunnen vinden tussen het werk van de beide kunstenaressen. Maar menig beschouwer ziet ook in de schilderijen van Margret Mijsbergh opeens een havengezicht of meent zeilschepen aan de horizon te ontwaren, wel boeiend, dan zijn ook haar schilderijen misschien niet louter abstract...

Galerie Beeldkracht nodigt u hierbij van harte uit. De expositie loopt van donderdag 23 april t/m zondag 24 mei 2009. De openingstijden van de galerie zijn wo t/m za van 10 tot 18 uur en zo van 12 tot 17 uur. Info over de galerie en de kunstenaars vindt u op www.beeldkracht.com en op het weblog van de galerie www.beeldkracht.web-log.nl

Graag tot ziens in onze galerie,

Sander Kletter

galeriehouder Galerie Beeldkracht april 2009




Galerie Beeldkracht