Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeenteraad Barendrecht

Raad geeft jeugd (de) ruimte aan Voordijk

BARENDRECHT (dinsdag 21 april 2009) ­ Maandagavond heeft de gemeenteraad besloten door te gaan met de vestiging van een jongerencentrum op de locatie Voordijk. De raad heeft vorig jaar op- dracht gegeven mogelijke locaties voor een dergelijke voorziening nader te onderzoeken. Uit dit loca- tieonderzoek blijkt dat de locatie aan de Voordijk de meest geschikte plaats is voor een jongerencen- trum. De raad hecht veel waarde aan het betrekken van belanghebbenden bij het realiseren van het jongerencentrum. Daarom vindt op donderdag 23 april 2009 de eerste informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden en andere belangstellenden. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de aula van het Edudeltacollege, Dierensteinweg 2, en begint om 20.00 uur.

Het realiseren van een jongerencentrum op een centrale plek in Barendrecht is één van de speerpunten van het gemeentelijk jeugdbeleid. Het raadsvoorstel `Voorkeur locatie Voordijk' vormde voor de raad aanleiding een gezamenlijk amendement in te dienen. Voor de realisatie en invulling van het jongerencentrum moet een klankbordgroep opgericht worden, die bestaat uit het bestuur van de Kringloopwinkel, omwonenden, de Stichting Alle-r-hande, jongeren en politie. Communicatie met betrokken partijen is van groot belang. Daar- om moet vóór de commissie Samenleving van mei 2009 een uitgewerkt communicatieplan gereed zijn. In vervolgonderzoeken dienen ook de sociale veiligheid en de aanvraag van het certificaat veilige woonomge- ving meegenomen te worden.

Randvoorwaarden en wensen
Overlast voor omwonenden moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Daarom worden de in het locatieon- derzoek opgenomen randvoorwaarden en wensen, zoals de openingstijden van het jongerencentrum en het gebruik van de buitenruimte, aangepast dan wel aangescherpt. De gemeente bespreekt deze met de hier- boven genoemde klankbordgroep. Een uitgewerkt programma van eisen, voorzien van het advies van de klankbordgroep, wordt aan de commissie Samenleving voorgelegd. De raad wil dat in het jongerencentrum slechts bij uitzondering en met mate alcohol wordt geschonken. Verder moet het college onderbouwen waarom het jongerencentrum plaats moet bieden aan 350 jongeren. Daarnaast stelt de raad dat door de realisatie van het jongerencentrum de bedrijfsvoering van de Kringloopwinkel niet stil mag komen te liggen.

Resultaten jongerenbeleid
De resultaten van het Barendrechtse jongerenbeleid worden steeds zichtbaarder. In november 2008 is de loungebus gaan rijden, de eind vorig jaar gestarte sleutelwerkplaats heeft een spin-off gekregen door boks- lessen in sporthal Vrijenburgpoort en de sport- en spelbus is aangeschaft. Nu heeft de raad groen licht ge- geven voor een jongerencentrum aan de Voordijk.


Noot voor redacties