Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

R O T T E R D A M , 2 1 A P R I L 2 0 0 9

ONDERWERP:

- Guusje ter Horst drukt plaatsing door van C2000 zendmast bij de Essenburgsingel te Rotterdam
- Politie uit eigenbelang in actie tegen de bewoners
- Onafhankelijke, door minister ingehuurde experts: alternatieve locatie Sporendriehoek KAN PRIMA
- Minister zet toch door. Wint macht van gezond verstand?
- Gemeenteraad van Rotterdam in beroering

- En dat terwijl C2000 niet goed werkt, brandweerlieden balen
- En het Europees Parlement neemt resolutie aan tegen plaatsing masten nabij scholen

Aanstaande donderdagavond 23 april om 20.00 precies is er in het City College St Franciscus (Beukelsdijk 91) een grote protestbijeenkomst voor pers, buurtbewoners en lokale politici tegen de plaatsing van een 53 meter hoge C2000 zendmast op de Essenburgsingel (hoek Diergaardetunnel).

C2000 is het digitale communicatiesysteem voor politie, brandweer en hulpdiensten. Al maandenlang voeren bewoners en schooldirecties in dit groene stukje Rotterdam (om en nabij het huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein) actie tegen de mast. Zie voor een overzicht op www.hierpastgeenmast.nl .

Waarom moet de mast per se op een stedenbouwkundig gevoelige plek, recht in het verlengde van de Heemraadssingel, midden in de door burgemeester Aboutaleb zo geprezen groene Rotterdamse Singels, waar dagelijks 5000 scholieren op 12 scholen verblijven? Waarom niet 200 meter verderop, in de braakliggende en onbewoonde Sporendriehoek?

"Kan niet", "Past niet", "Gaat niet" zegt de minister keer op keer (bij monde van de politiedienst vtsPN, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de masten). Telkens bracht zij nieuwe argumenten in stelling. Maar AL die argumenten zijn weerlegd door onafhankelijke expertisebureaus. Eerst door TNO (in opdracht van de deelgemeente), daarna door HEC (in opdracht van de minister zelf). Nu tovert de minister weer een nieuw, zogenaamd doorslaggevend technisch argument uit de hoge hoed: de "handover" kwaliteit van de Sporendriehoek zou niet goed zijn.

Ook DAT argument hebben wij inmiddels weerlegd. Toch wil de minister doorpakken en macht over rede laten zegevieren. De politie wordt inmiddels al ingezet om de werklieden tegen "agressieve bewoners" te beschermen. Een vorm van eigenbelang, want het C2000 is bestemd voor, en wordt geplaatst door de politie zelf.

En dat terwijl C2000 een gebrekkig en verouderd communicatiesysteem is. Brandweerlieden ruilen hun C2000-portofoons weer in voor hun oude vertrouwde analoge apparaten. Zij klagen steen en been over dit driekwart miljard kostende, haperende systeem.

Bovendien heeft het Europees Parlement net op 2 april 2009 een resolutie aangenomen (nr 2008 / 2211 INI) waarin het omwille van de gezondheid van kinderen de lidstaten aanspoort om zendapparatuur zoals C2000 zo ver mogelijk van scholen en crèches te plaatsen.

Bel met ons als u meer wilt weten. Wij hebben contactgegevens van politici, ingenieurs, boze brandweerlui, technische uitleg en nog veel meer. Zie www.hierpastgeenmast.nl of bel: 010 - 4775839 06 - 24520106 // 010 - 4782552



VAN:

- Actiegroep Hier past geen mast
woordvoerder Judith Bokhove, 010-4775839, 06-24520106, 010-4782552 (werk) logocompact@gmail.com ; ZIE OOK www.hierpastgeenmast.nl


---- --