NDC/VBK Uitgevers

NDC|VBK realiseert strategische groei

donderdag, 23 april 2009, 07:00 (NDC|VBK)

Toelichting bij de jaarcijfers 2008

NDC|VBK de uitgevers heeft met de acquisitie van ThiemeMeulenhoff vanaf 1 januari 2008 haar basis verbreed. Met deze versterking heeft NDC|VBK de uitgevers thans een leidende positie verworven in de markt van het algemene boek, van onderwijs en educatie en in de noordelijke regio met kranten en weekbladen. De genormaliseerde omzet op jaarbasis van NDC|VBK steeg in het boekjaar van EUR 304,9 miljoen tot ruim EUR 365,8 miljoen. Het genormaliseerd bedrijfsresultaat groeide van EUR 40,3 miljoen tot EUR 57,9 miljoen. De genormaliseerde nettowinst daalde mede door additionele financieringslasten van EUR 8,5 miljoen tot EUR 3,7 miljoen.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Jan de Roos, benadrukt de groeistrategie: "Met de acquisitie van ThiemeMeulenhoff hebben we de gewenste schaalvergroting gerealiseerd. NDC|VBK is een gezond bedrijf met goede marktposities in de drie deelmarkten."

Op 1 september 2009 gaan de educatieve uitgeverijen gezamenlijk verder onder de naam ThiemeMeulenhoff. De integratie met de uitgeverijen NijghVersluys, Bekadidact en HBuitgevers is reeds gestart.

De kranten van NDC mediagroep waaronder Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, merken de effecten van de economische teruggang. Hoewel de oplagedaling conform verwachting beperkt bleef, staat het advertentievolume in de dag- en weekbladen sterk onder druk. NDC mediagroep heeft inmiddels een reorganisatie afgekondigd om beter aan te sluiten bij de nieuwe marktomstandigheden.

Het grafisch bedrijf bouwt momenteel een nieuwe krantendrukkerij in Leeuwarden. Met deze bouw is een investering gemoeid van ruim EUR 30 miljoen. De nieuwe drukkerij levert zowel kwaliteitsverbetering en full colour drukcapaciteit als een daling in operationele drukkosten.

De algemene-boekenuitgeverij is marktleider in literaire fictie- en non-fictieboeken. 2008 was een goed jaar voor Nederlandse auteurs onder wie Saskia Noort, Geert Mak, Esther Verhoef en Nelleke Noordervliet. De markt van uitgeverij eBook.nl laat een bemoedigende groei zien. Acquisities van uitgeverijen Ankh-Hermes en Inmerc en de bladen BOEK, Special Bite en Bright droegen bij aan het resultaat.

Het economisch eigendom van ThiemeMeulenhoff werd van PCM verkregen vanaf 1 januari 2008. De overdracht van de zeggenschap werd op 1 oktober geformaliseerd. De regels voor jaarverslaglegging schrijven voor dat geacquireerde omzet mag worden geconsolideerd vanaf het moment van overdracht van de zeggenschap. Voor de jaarrekening van NDC|VBK levert dit een sterke vertekening van de werkelijkheid aangezien het economisch seizoen van de educatieve markt ligt in kwartaal twee en drie. Alleen het vierde, verliesgevende, kwartaal is derhalve in het resultaat opgenomen. Mede hierdoor komt NDC|VBK in de jaarrekening uit op een nettoverlies van EUR11 miljoen. De genormaliseerde cijfers zijn opgenomen op basis van de overdracht van ThiemeMeulenhoff per 1 januari 2008.

---