Dienstenbond CNV

Nieuws

22 april 2009

Principe-akkoord nieuwe CAO voor boekhandel én kantoor-vakhandel.

Na heel veel onderhandelen, praten en overleggen is dan eindelijk resultaat geboekt en is er een principe-akkoord bereikt tussen de werkgevers-organisaties Kon.NBb (boekhandels), Novaka (kantoorvakhandels) en CNV Dienstenbond.

De laatste maanden werd het onderhandelen steeds lastiger, gezien de economische omstandigheden. CNV Dienstenbond heeft haar verantwoordelijkheid genomen en heeft uiteindelijk dit resultaat behaald.

Totaal nieuwe CAO
Twee CAO's worden ineengeschoven en een totaal nieuw functiegebouw (nieuwe functiebeschrijvingen) en beloningsgebouw (nieuwe loongroepen) zijn ontwikkeld, waarbij de afspraak is gemaakt dat geen enkele werknemer erop achteruit mag gaan!!! Dit laatste was voor CNV Dienstenbond cruciaal. Deze hele operatie mocht geen bezuinigingsoperatie worden.

De CAO wordt wel flexibeler, de marktomstandigheden veranderen ook. U heeft wel als werknemer heel veel zeggenschap bij het vaststellen van de werktijden, zie artikel 6 op bladzijde 6.

2009 als overgangsjaar
De CAO heeft een looptijd van 1 oktober 2008 tot 1 februari 2010. Rekening houdend met het voorjaarsakkoord is een salarisverhoging afgesproken van 2%, 1,75% per 1 mei a.s. en 0,25% per 1 augustus a.s. Daarnaast is het loongebouw verhoogd met ruim 5,5%, dat is deels een compensatie voor het vervallen van de toeslag voor werken op koopavond en zaterdagmiddag, maar het andere deel is een verbetering voor heel veel werknemers, die hierdoor een langere doorgroei kennen van hun salaris.

De nieuwe CAO gaat in op 1 oktober 2008, maar de komende maanden moet worden gebruikt om alle werknemers in te delen in het nieuwe functiegebouw. Dat waren 6 functiegroepen, dat worden er 9. Bureau De Leeuw Consultancy is maanden bezig geweest om alle voorkomende functies te beschrijven en onderzoek te doen in veel bedrijven. Dit bureau is gecertificeerd en hanteert een door vakbonden gecontroleerde en goedgekeurde formule. In o.a. de woonbranche hebben zij hetzelfde gedaan.

De salarisverhoging krijgt u gewoon per 1 mei en 1 augustus, maar de nieuwe indeling in het nieuwe functiegebouw gaat op 1 januari 2010 in.

CNV Dienstenbond is blij met dit resultaat. Het principe-akkoord en de tekst van de CAO staan hieronder als download. Het laatste woord is aan u. Wij leggen dit resultaat met een positief advies aan u voor.

U kunt reageren via het toegestuurde antwoordformulier. Wilt u dit vóór 1 mei aan ons terugsturen?
Heeft u vragen? Mail dan naar Richard Leloux.
(r.leloux@remove-this.cnvdibo.nl) of
023-5651052