Dienstenbond CNV

Nieuws

22 april 2009

Onderhandelingsresultaat Rabobank

Rabobank en CNV Dienstenbond hebben een onderhandelings-resultaat bereikt voor een nieuwe cao. De cao geldt voor 9 maanden. Er is een loonsverhoging afgesproken van 1,5 %. Veel nadruk is in deze cao gelegd op werkzekerheid. Bijzonder is de afspraak dat leden van vakorganisaties recht hebben op een loopbaancheck bij hun bond, betaald door Rabobank. CNV Dienstenbond legt het resultaat met positief advies aan u voor.

Met betrekking tot inkomen is afgesproken een loonsverhoging van 1,5% voor 9 maanden.
In deze tijd bij de Rabobank een alleszins behoorlijke loonsverhoging. Het variabel inkomen wordt voortaan bepaald door zowel het resultaat op individuele competenties en resultaten als op collectieve resultaten.

Werkzekerheid is voor leden van CNV Dienstenbond een belangrijk issue voor deze cao. Er zijn hieromtrent goede afspraken gemaakt. Er is afgesproken dat het mogelijk is om een evc-traject voor zowel MBO als HBO te volgen, dat wil zeggen dat ervaring gewaardeerd wordt en omgezet wordt in een diploma, al dan niet met bijscholing.

Er komt een virtueel loopbaanportaal, waardoor iedereen kan zien welke inzetbaarheidsinstrumenten er zijn bij de Rabobank. Voor leden van CNV Dienstenbond wordt het mogelijk om op kosten van de Rabobank bij ons bureau Kans een loopbaancheck te doen. Er is een afspraak gemaakt dat er werkervaringsplaatsen komen voor arbeidsgehandicapte jongeren. Ook in het Sociaal Statuut zijn wijzigingen opgenomen, die duidelijkheid creëren.

Bij boventalligheid komt er een plan van aanpak, waarin staat beschreven wat zowel de medewerker als de Rabobank gaat doen. Na 6 maanden wordt dat plan van aanpak geëvalueerd, waarna er vervolgstappen kunnen worden gezet.

Er zijn geen collectieve afspraken gemaakt over een zoektermijn. Tevens is het ook mogelijk voor een andere oplossing te kiezen bij boventalligheid( bijvoorbeeld eigen bedrijf of vertrek). Potentieel boventalligen kunnen gebruik maken van loopbaanbegeleiding en een eventuele suppletie krijgen bovenop het salaris bij de nieuwe werkgever.

Met betrekking tot een goede balans tussen zorg en werk zijn er afspraken gemaakt over arbeidsduur en werktijden, waarbij het doel is dat er evenwicht komt tussen behoeften van klant, medewerker en bedrijf. Telewerken is hierbij een optie. Er komt ook een onderzoek naar telewerken.

Tevens komen er pilots met betrekking tot arbeidsduur en werktijden, waarbij zowel Rabobank als CNV Dienstenbond nauw betrokken zullen zijn. De bestaande werktijden blijven gehandhaafd met uitzondering van medewerkers bij klantencontactcentra. Tenslotte zal er studie worden gedaan naar de ploegendienstregeling.

Met betrekking tot plezier in werk zal werkdruk, door leden van CNV Dienstenbond gesignaleerd als een probleem, door cao-partijen nadrukkelijk gemonitord worden.
Er komt een studie naar de mogelijkheden om ecologische duurzaamheid en werk op elkaar af te stemmen.

Voor wat betreft Internationale Collegialiteit is afgesproken dat CNV Dienstenbond haar expertise met betrekking tot medezeggenschap aan collega's van een gelieerde bank in Rwanda zal aanbieden op kosten van de Rabobank.

Bij verlof is afgesproken dat alle medewerkers die vanaf 1 mei 2009 in dienst treden recht hebben op 187,2 uur verlof ( bij werkweek van 36 uur). Ook is afgesproken dat met ingang van de volgende cao de leeftijdsafhankelijke opbouw wordt vervangen door een leeftijdsneutrale verlofregeling. Ook is geregeld dat bij alle vormen van onbetaald verlof er pensioenopbouw plaatsvindt over 50% van het inkomen voorafgaand aan het verlof.

Over beschikbaarheidsdiensten is afgesproken dat de vergoedingen verhoogd zijn en dat medewerkers niet verplicht kunnen worden tot beschikbaarheidsdienst ( en meerwerk) als dat gezien hun belastbaarheid niet in redelijkheid van hen gevraagd kan worden.

Ook zijn er aanvullende afspraken gemaakt over arbeidsongeschiktheid. Partijen zijn overeengekomen dat indien een medewerker later uit dienst treedt dan de in de cao vastgestelde VUT-leeftijd, de uitkering actuarieel berekend wordt, zo dat vanaf het moment dat de VUT gelijk is aan 100% van het laatstgeldende jaarinkomen, dit nog maar voor de helft meetelt. Medewerkers krijgen dan al meer dan 100% van het salaris.

Voor de volledige tekst van het akkoord zie hieronder.

Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl) of 023-5651052.

U kunt voor 15 mei 2009 middels toegestuurd reactieformulier of per e-mail naar secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl reageren.