Raad van State


donderdag 23 april 2009
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die de minister van VROM heeft opgelegd aan DEC Recycling uit Klundert vanwege overtreding van de regels voor de uitvoer van afvalstoffen. Het bedrijf heeft een aantal containers met afval uitgevoerd via België naar China. Volgens de minister had het bedrijf daarvan een kennisgeving moeten doen, omdat het ging om kunststofafval vermengd met ander afval. Het recyclingbedrijf bestrijdt dit. In de containers zou alleen kunststofafval zitten, zodat het doen van een kennisgeving niet noodzakelijk was. De zitting gaat ook over de weigering door de minister om het bedrijf meer tijd te geven om aan de dwangsom te voldoen. Het bedrijf had daarom gevraagd, omdat de containers werden tegengehouden door de Belgische douane en door het Belgische opslagbedrijf waar de containers tijdelijk stonden.
(zaaknummer 200805015/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug heeft verleend voor twintig ecologisch gebouwde woningen aan de Drieklinken in Driebergen-Rijsenburg. Een inwoner van deze gemeente vindt dat het college de vergunning niet had mogen verlenen. Volgens hem worden de ecologische waarden van de percelen aangetast waarop de woningen worden gebouwd. Ook is hij bang dat bepaalde groenstroken in de buurt zullen verdwijnen. De rechtbank in Utrecht heeft in juli 2008 een eerder beroep van de inwoner ongegrond verklaard. (zaaknummer 200806672/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om maatregelen te treffen tegen het goederenvervoer op de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen. Een inwoner van Oss had hierom verzocht. Het goederenvervoer zou zijn toegenomen, aldus de inwoner. Prorail had dat volgens de man moeten melden en er had een nieuw akoestisch onderzoek moeten worden gedaan. Volgens de minister is er geen sprake van toename van goederenvervoer, zodat het ook niet nodig was om daartegen op te treden. De man komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805275/1)

11.15 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van Verkeer en Waterstaat van het verzoek van Restauratiebedrijf Westerschelde B.V. om schadevergoeding. Het bedrijf wil dat de minister de schade vergoedt die hij heeft geleden als gevolg van de openstelling van de Westerscheldetunnel en de opheffing van de autoveerdienst Vlissingen-Breskens die daarmee samenhangt. Het bedrijf exploiteerde op de veerboten de horeca. Aangezien er alleen nog maar fietsers en voetgangers worden vervoerd, was het niet meer rendabel om de horeca op de veerboten te blijven verzorgen, aldus het restauratiebedrijf. Daarom is hij met de exploitatie gestopt. De rechtbank in Middelburg heeft in augustus 2008 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. (zaaknummer 200807197/1)

13.15 uur

Zitting over het verzoek van de Nederlandse Publieke Omroep om teruggave van leges die hij heeft betaald voor twee bouwvergunningen. Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum heeft aan de NPO de vergunningen verleend voor de bouw van kantoorgebouwen. Omdat de NPO geen gebruik maakte van de vergunningen, heeft het college ze in 2005 weer ingetrokken. De NPO vindt dat op zich geen probleem, maar wil dat het college de leges die hij heeft betaald voor de vergunningen aan hem terugbetaalt. Het college heeft dit geweigerd. Volgens het college moet de NPO het verzoek om restitutie van de leges indienen bij het hoofd van de afdeling belastingen van de gemeente en niet bij het college. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2008 een eerder beroep van de NPO ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de NPO in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806640/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Joure-Sevenwolden" van de gemeente Skarsterlân. Het plan maakt woningbouw mogelijk in de buurt van het centrum van Joure. Verschillende omwonenden komen tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de ontsluitingsweg die langs hun woningen komt te liggen. Volgens hen leidt de toename van verkeer op die weg tot verkeershinder en verkeersonveilige situaties. (zaaknummer 200805170/1)