Essent


---

STATEMENT ESSENT inzake EPZ/Borssele: 22 april 2009

Essent heeft met teleurstelling kennis genomen van de persmededeling van Delta van 22 april jl. Die teleurstelling heeft vooral te maken met het feit dat er binnen het door Essent en RWE gekozen model aangaande de toekomst van EPZ - de onderneming waarin onder meer de kerncentrale Borssele is ondergebracht - alles aan is gedaan om binnen wettelijke en statutaire kaders de publieke belangen te waarborgen. Op dit moment zijn de publieke belangen, waaronder veiligheid en de continuïteit van de onderneming, volledig gewaarborgd door de voorschriften van de aan EPZ verleende vergunning en de toepasselijke wet- en regelgeving. In het door Essent en RWE gekozen model worden de zekerheden betreffende veiligheid en andere materiële voorschriften uit de EPZ-vergunning nog eens extra gewaarborgd. Zo krijgen de huidige publieke aandeelhouders de zelfstandige bevoegdheid om het bestuur van de vennootschap die het 50%-belang in EPZ houdt te ontslaan en te vervangen door personen van hun keuze op het moment dat er concrete indicaties zijn dat deze bestuurders van plan zijn om te handelen in strijd met de veiligheids- en andere materiële voorschriften uit de EPZ-vergunning.

Verder bevat de persmededeling van Delta een aantal storende, feitelijke onjuistheden en suggestieve opmerkingen. De notitie Essent, RWE en het belang in EPZ maakt duidelijk dat door Delta een onjuist beeld wordt geschetst. Hieronder weerlegt Essent nog in het kort de meest pertinente onwaarheden:

Volstrekt legitieme en gebruikelijke structuur: scheiding tussen juridisch eigendom en economisch belang wordt veelvuldig toegepast in het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder bij grote beursgenoteerde ondernemingen als ING en Unilever. Woorden als "schijnconstructie" en "omwegen" zijn volstrekt misplaatst. De tussen Essent en RWE vastgestelde structuur voldoet aan alle toepasselijke wet- en regelgeving en aan de statuten van EPZ.

Publiek belang volledig geborgd: publieke belangen bij kerncentrales zijn in Nederland primair geborgd via de Kernenergiewet en de voorwaarden van de EPZ-vergunning. Dit is op 3 april jl. nog eens bevestigd door de Minister van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Anders dan Delta betoogt, verandert de overname van Essent door RWE hieraan niets.

EPZ is zelfstandige onderneming: op dit moment drijft EPZ haar onderneming zelfstandig en zonder rechtstreekse inmenging van haar aandeelhouders Essent en Delta. Ook daarin verandert, anders dan Delta stelt, door de overname van Essent door RWE niets. EPZ zal ook in de toekomst haar eigen investeringsplannen opstellen en haar eigen investeringen, waaronder in veiligheid, blijven doen.
* Notitie Essent RWE en het belang in EPZ (58,2 KB) Zie het origineel