College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Nieuwe ronde advisering aanvragen toelating met bouw

Op verzoek van het ministerie van VWS is het bureau van het Bouwcollege dezer dagen een nieuwe adviseringsronde gestart. Onderwerp daarvan zijn aanvragen om een toelating met bouw die voor 1 oktober 2008 bij het ministerie van VWS zijn ingediend.

23 april 2009 - Bij de aankondiging dat het bouwregime voor de care met ingang van 1 januari 2009 zou eindigen heeft staatssecretaris Bussemaker toegezegd dat aanvragen om een toelating met bouw die voor 1 oktober 2008 bij het ministerie zouden worden ingediend in ieder geval zouden worden afgehandeld. Hoewel het bouwregime intussen beëindigd is, hebben het ministerie en de unit Toelating Zorginstellingen van het CIBG het Bouwcollege verzocht over de nog openstaande aanvragen om een toelating met bouw alsnog advies uit te brengen. Het gaat daarbij om aanvragen waarbij sprake is van fysieke bouw. Voor andere aanvragen zal het CIBG zonder advies van het Bouwcollege een toelating afgeven. Het Bouwcollege heeft hierin toegestemd met de kanttekening dat geen termijn is genoemd waarbinnen deze advisering moet zijn voltooid. Dit heeft te maken met de bijzondere positie waarin het Bouwcollege zich bevindt en de bijbehorende onzekerheid over de hoeveelheid personeel die beschikbaar is voor dit werk. Evenmin zal het college pogingen doen om aanvragen die onvoldoende informatie bevatten om een zinvolle advisering mogelijk te maken, aan te vullen. En het Bouwcollege zal ook niet bij de behandeling van eventuele bezwaren worden betrokken.

Medewerkers van het Bouwcollege hebben de advisering over deze aanvragen intussen ter hand genomen. Zij worden daarvoor bijgestaan door enkele medewerkers van het Centrum Zorg en Bouw, die voor 1 januari 2009 bij het Bouwcollege in dienst waren. Het project staat onder leiding van drs. A.W. Klein, voormalig hoofd van de afdeling Care van het Bouwcollege, thans werkzaam voor het Centrum Zorg en Bouw.

De aanvragende instelling en het betrokken zorgkantoor ontvangen van het Bouwcollege rechtstreeks een afschrift van het advies. Voor vragen en opmerkingen over de inhoud van het advies kunnen zij bij het CIBG terecht.