InnoConcepts

InnoConcepts N.V.

PERSBERICHT Capelle aan den IJssel, 23 april 2009

RESULTATEN INNOCONCEPTS ONDER DRUK DOOR
EENMALIGE AFSCHRIJVINGEN

---


· Omzet 2008 stijgt tot EUR 50 miljoen;

· EBITDA bedroeg EUR 23 miljoen (2007: EUR 16,5 miljoen; inclusief eenmalige posten EUR 23,5 miljoen);

· Economische crisis en onvoorspelbare vooruitzichten leiden tot aanzienlijke impairments op activa ten bedrage van EUR 37 miljoen;
· Nettoverlies na impairments bedroeg EUR 22,2 miljoen (2007: nettowinst EUR 17,9 miljoen); zonder impairments zou de winst EUR 14,8 miljoen hebben bedragen;
· Gedurende het boekjaar zijn twee nieuwe strategische allianties gestart;
· Herpositionering organisatiemodel in gang gezet; voorgestelde wijzigingen Raad van Bestuur / management.

TOELICHTING OP DE CIJFERS

InnoConcepts heeft over 2008 een omzetstijging van 82% tot EUR 50 miljoen gerealiseerd. Dit is het gevolg van de autonome groei van licentie-inkomsten met EUR 14,9 miljoen alsmede het gevolg van de volledige consolidatie van de gedurende 2007 overgenomen dochters HTP Tooling en Formy Tachov. Ondanks een sterke terugval in de tweede helft van het jaar was de operationele gang van zaken nog bevredigend te noemen.
De brutomarge steeg met EUR 23,1 miljoen tot EUR 45,3 miljoen. Door de eerder genoemde consolidatie namen ook de kosten navenant toe van EUR 5,6 miljoen tot EUR 22,3 miljoen (inclusief voorzieningen), waardoor per saldo een EBITDA resteerde van EUR 23 miljoen. Dit betreft een stijging van 39% ten opzichte van de EUR 16,5 miljoen EBITDA over 20071. De reguliere afschrijvingen stegen met EUR 5,1 miljoen tot EUR 7,9 miljoen, bestaande uit afschrijvingen op vaste activa van EUR 3,2 miljoen en afschrijving op intellectueel eigendom van EUR 4,7 miljoen. Het resultaat uit deelnemingen nam af, en kwam uit op een verlies van EUR 0,1 miljoen, hetgeen vooral het gevolg was van opstartkosten en tegenvallende operationele resultaten. Over het boekjaar 2008 werden in totaal voor EUR 37 miljoen aan extra afschrijvingen geboekt, waardoor per saldo een nettoverlies resulteerde van EUR 22,2 miljoen. Zonder deze afschrijvingen was de winst op EUR 13,6 miljoen uitgekomen.

EENMALIGE EXTRA AFSCHRIJVINGEN

Als direct gevolg van de huidige economische omstandigheden en de daarmee veranderde risico inschattingen en waarderingsmodellen, heeft InnoConcepts in 2008 voor een bedrag van EUR 37 miljoen aan eenmalige afschrijvingen getroffen.
De afschrijvingen betreffen voor het grootste deel (EUR 25,3 miljoen) boekhoudkundige (IFRS) correcties op de marktwaarde van het vermogen en de vorderingen op niet geconsolideerde

1 2007: exclusief de eenmalige bate uit de gedeeltelijke verkoop van de Europese markt voor voedselverpakkingen van EUR 7 miljoen. Adjusted EBITDA 2007: 23,5 miljoen.




InnoConcepts N.V.

deelnemingen respectievelijk op betaalde goodwill bij de acquisitie van deelnemingen. De grootste posten hier betreffen Proventec (EUR 6,7 miljoen), HTP/Formy (EUR 4,8 miljoen), TEA (EUR 5,3 miljoen), Founders-SAS (EUR 6,3 miljoen). Deze afschrijvingen hebben geen effect op de liquiditeit en operationele kasstromen van de onderneming.
De overige EUR 11,7 miljoen betreft met name de beëindiging van de Europese joint venture voor voedselverpakkingen en derhalve de daaruit voorvloeiende reeds verantwoorde royalty's en andere gerelateerde betalingen. De oorspronkelijke partners voor de Europese markt voor voedselverpakkingen konden in het huidige economische klimaat onvoldoende resources vrijmaken om de markt adequaat te ontwikkelen. Om afhankelijkheid zoveel mogelijk te beperken, heeft I-Pac besloten haar Europese strategie voor voedselverpakkingen in eigen hand te nemen en gebruik te maken van haar contractuele "termination option". Als gevolg hiervan heeft zij de belangen en rechten van de oorspronkelijke partners teruggekocht respectievelijk afgewaardeerd. Nu de voordelen van de technologie steeds meer toonbaar worden, geeft dit I-Pac de mogelijkheid om directe samenwerkingsverbanden te sluiten met grote marktpartijen.

Tenslotte zijn de voorzieningen (verhoging van de algemene kosten, pre-EBITDA) toegenomen met EUR 5,2 miljoen met betrekking tot (licentie-)debiteuren, aangezien in het huidige klimaat de volwaardigheid van deze vorderingen moeilijk is in te schatten noch te verzekeren.

De impairments leidden ondanks de sterke groei van de omzet tot een significante verkorting van de balans met een balanstotaal van EUR 142,7 miljoen ten opzichte van EUR 150,7 miljoen per ultimo 2007. De balans is met een solvabiliteit van 57% nog steeds zeer solide.

CASH FLOW

InnoConcepts is sterk georiënteerd op het realiseren van lange termijn "value deals" boven het genereren van korte termijn cash. Over het boekjaar 2008 is in totaal EUR 33,7 miljoen aan opbrengsten uit intellectueel eigendom gerealiseerd. Voor een bedrag van EUR 29,6 miljoen betrof dit inkomsten, waarbij de licentienemers (WNA en Hoogerman) hebben betaald middels uitgifte van aandelen in de betreffende ondernemingen. In feite betekent dit dat InnoConcepts haar ontvangsten heeft geherinvesteerd in belangen in strategisch relevante partners. InnoConcepts verwacht dat de waarde van deze belangen in de toekomst aanzienlijk zal kunnen toenemen. De negatieve operationele cashflow wordt met name veroorzaakt door het feit dat InnoConcepts voor deze licenties akkoord is gegaan met betaling in aandelen in plaats van in contanten.

I-PAC TECHNOLOGIES

De technologie van I-Pac Technologies wordt aan klanten ter beschikking gesteld middels de leveringen van matrijzen met toebehoren plus de daarbij behorende noodzakelijke knowhow. Deze uitgaven vormen voor de klant naar haar aard een onderdeel van de investeringsbudgetten (capex). Zoals vele industriële toeleveranciers in de metaal heeft I-Pac vanaf het derde kwartaal van 2008 een sterke vertraging gezien van een zeer groot aantal projecten respectievelijk een volledige vraaguitval van sommige afnemers die zelf in financiële problemen zijn geraakt. Alhoewel nog geen verbetering zichtbaar is, lijkt de algehele apathie van de markt haar dieptepunt te hebben bereikt, en klanten en prospects beginnen weer projecten te plannen en op te starten. Om de teruggelopen vraag op te vangen, heeft I-Pac bij enkele dochters een kostenreductieplan doorgevoerd die enerzijds de kostenbasis verlagen en anderzijds de kosten flexibiliseren.

Gedurende het boekjaar heeft I-Pac twee belangrijke strategische allianties gesloten. I-Pac heeft een 20% deelneming genomen in Waddington North America ("WNA"), marktleider van kunststof producten in de catering sector , genomen. WNA heeft 5 faciliteiten in Noord-Amerika en een jaaromzet van ruim EUR 250 miljoen. De potentie voor de uitrol van de I-Pac technologie is




InnoConcepts N.V.

aanzienlijk en aan diverse projecten wordt reeds intensief gewerkt. WNA bedient een grote lijst van vooraanstaande Amerikaanse multinationals en lokale ondernemingen. Een tweede belangrijke acquisitie betrof de verwerving van 35% van de Hoogerman groep, met productievestigingen in Tilburg, Vyskov (Tsjechië) en Jiangmen (China) . Hoogerman is sterk vertegenwoordigd in de internationale markten van verpakkingen voor onder meer consumentenelektronica en medische verpakkingen. I-Pac en Hoogerman hebben reeds de eerste gezamenlijke stappen gezet om ook de markt voor voedselverpakkingen verder vorm te geven.

Doordat I-Pac veel geïnvesteerd heeft en aan de vooravond staat van diverse mogelijke en aanzienlijke doorbraken in de markt, drukt de economische crisis zwaar op I-Pac. Enkele grote licentienemers van I-Pac zijn in financieel zwaar weer terecht gekomen, waardoor investeringen noodgedwongen zijn uitgesteld. In het geval van voedselverpakkingen in Europa en multimedia in China konden onze partners niet aan hun bestaande directe licentieverplichtingen voldoen. De Chinese partnerships worden thans geherstructureerd en geherpositioneerd, in samenwerking met de lokale activiteiten van Hoogerman.

PROVENTEC

InnoConcepts houdt 36,2% van de aandelen van het in beursgenoteerde Proventec. De resultaten van Proventec worden dientengevolge niet meegeconsolideerd in de cijfers van InnoConcepts maar verwerkt als resultaat deelneming. De moeilijke economische omstandigheden hebben ook hun weerslag op Proventec, dat een lastig jaar achter de rug heeft. Ondanks de slechte staat van de Engelse economie en de devaluatie van het pond heeft Proventec een aantal aansprekende successen weten te boeken bij zowel overheid als in de private markt. Met name industriële- en gezondheidszorgtoepassingen, waar hygiëne en veiligheid steeds grotere aandachtspunten worden, bieden veel potentie voor de technologie van Proventec. Ook is vanuit een aantal nieuwe markten grote interesse voor de technologie.

ORGANISATORISCHE WIJZIGINGEN

Door de onzekere marktomstandigheden van dit moment zal de aandacht van het management van InnoConcepts en van I-Pac de komende periode primair gericht zijn op het optimaliseren van bestaande technologie en infrastructuur en het heel direct monitoren van haar bestaande investeringen en lopende projecten. Hierdoor heeft InnoConcepts besloten tot een aantal (voorgenomen) wijzigingen in de managementstructuur en herverdeling van taken.

De managementorganisatie wordt omgevormd tot een primair geografische gerichte organisatie. De huidige CEO van InnoConcepts, Peter Pruijssers, heeft zijn wens kenbaar gemaakt om de onderneming te verlaten en zal op verzoek van InnoConcepts als adviseur aan de onderneming verbonden blijven. Hij zal de Raad van Commissarissen ondersteunen in het vinden en inwerken van een nieuwe CEO, die met name een Europese industriële en operationele achtergrond zal dienen te hebben. De Raad van Commissarissen hoopt op de komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 5 juni a.s. een nieuwe CEO te kunnen voorstellen voor benoeming.

Voor een optimale efficiency zal het management van InnoConcepts en I-Pac ineen worden geschoven tot één bestuurorgaan, waarbij de nieuwe CEO tevens directe verantwoordelijkheid zal nemen voor alle Europese activiteiten van I-Pac. Peter Teerlink zal hiermee terugtreden als CEO van I-Pac. Wel blijft hij Chairman van Proventec. Naast zijn taken bij Proventec, zal hij zich bezig houden met de ontwikkeling van een aantal nieuwe markten voor zowel I-Pac als Proventec waaronder Oost Europa, Midden Oosten, en India. Tevens zal hij namens InnoConcepts toetreden tot de Board van Waddington North America, waarin InnoConcepts recent een belang heeft verworven. Financieel manager Cees




InnoConcepts N.V.

van der Jagt is sinds enkele maanden verantwoordelijk voor China om hernieuwd vorm te geven aan de totale Aziatische groepsactiviteiten met lokale partners.

Tevens is InnoConcepts voornemens de Raad van Commissarissen te versterken. Daartoe zal tijdens de komende AVA de heer Folkert Sneep worden voorgedragen voor benoeming. De heer Sneep (1951) heeft zeer uitgebreide internationale management ervaring. Van 1978 tot 1996 werkte hij in verschillende managementfuncties voor Unilever in onder meer China, Korea, Turkije, Singapore en Spanje. Daarna was hij CEO van McCain Noord Europe en is thans Senior Vice President Global Brands bij Sara Lee.

DIVIDEND

InnoConcepts heeft het beleid 1/3 van de genormaliseerde nettowinst als keuzedividend aan haar aandeelhouders ter beschikking te stellen. InnoConcepts zal haar aandeelhouders voorstellen dit beleid als zodanig te handhaven, waarbij uitgegaan wordt van de nettowinst gecorrigeerd voor eenmalige impairments. Dit betekent dat InnoConcepts haar aandeelhouders een dividend zal voorstellen van EUR 4,5 miljoen, waarbij het dividend in dit bijzondere klimaat betaalbaar zal zijn in stock, waarbij de uitgiftekoers zal worden bepaald op de aanstaande vergadering van aandeelhouders.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders van InnoConcepts staat gepland voor 5 juni a.s. en zal gehouden worden in Rotterdam. De oproeping hiervoor zal op de gebruikelijk wijze plaatsvinden.

VOORUITZICHTEN

Voor de korte termijn, met name in het eerste halfjaar 2009, verwacht InnoConcepts dat de moeilijke marktomstandigheden zullen voortduren. Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten echter goed, omdat de verschillende groepsonderdelen beschikken over een sterke intellectuele eigendomspositie die kosten bespaart en een daadwerkelijke bijdrage levert aan het milieu.