Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht Velsen, 23 april 2009 (voorbeurs)

CVG VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT IN 1e HALFJAAR 2009 (EXCLUSIEF INCIDENTELE POSTEN)
RESULTAATVERBETERING DOOR LAGERE GRONDSTOFKOSTEN EN AFSCHRIJVINGSLASTEN, ONDANKS LAGER PRODUCTIE EN VERKOOPVOLUME
CVG MINDER GETROFFEN DOOR LAGERE VRAAG NAAR PAPIER VANWEGE GOEDE MARKTPOSITIE

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die vandaag zal worden gehouden, zal Mees Hartvelt, Chief Executive Officer van Crown Van Gelder N.V. (CVG) de volgende trading update presenteren over de recente marktontwikkelingen en een toelichting geven op de vooruitzichten voor 2009.
Gang van zaken
Marktontwikkelingen
In februari 2009, bij de bekendmaking van het jaarresultaat over 2008, heeft CVG aangegeven dat de economische teruggang tot dat moment nog niet had geleid tot een substantiële daling van de orderinstroom bij de onderneming. De economische krimp is thans echter duidelijk zichtbaar geworden in de orderinstroom van de Europese papiermarkt. In het eerste kwartaal van 2009 is het ordervolume in de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier op rollen met 14% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het productie- en verkoopvolume van CVG zal naar verwachting deze markttrend volgen. De vooruitzichten van de onderneming, waarbij rekening wordt gehouden met een volumeverlies van 10% in het eerste halfjaar van 2009, zijn echter minder somber dan het marktgemiddelde door de goede marktpositie van CVG. Daarnaast richt de onderneming zich met volle kracht op de verdere introductie van nieuwe en verbeterde producten onder het New Business Development (NBD) programma, zoals verwoord in Visie 2012. De verkopen die met dit programma samenhangen, zullen dit jaar verder in volume toenemen, waarbij zij een positieve bijdrage zullen leveren aan de verbetering van de verkoopmarges. De belangrijkste Europese papierondernemingen hebben op de daling van de orderinstroom ingespeeld door productiecapaciteit buiten bedrijf te stellen. In het eerste kwartaal werd tot 30% van de capaciteit uit bedrijf genomen met als doel de verhouding tussen vraag en aanbod te beter in balans te brengen. Onder de huidige economische omstandigheden is echter sprake van druk op de verkoopprijzen.
De turbulentie in de financiële markten en de invloed hiervan op de economie heeft geleid tot een meer risicomijdende houding bij kredietverzekeraars. Als gevolg hiervan, heeft de kredietverzekeraar van CVG de dekking op uitstaande vorderingen verlaagd en dit is van invloed op het risicoprofiel van de onderneming. CVG houdt strikt toezicht op de op haar klanten uitstaande vorderingen en op de niet door de verzekeraar gedekte risico s.
1-2




Persbericht

Grondstof- en energieprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. De celstofprijs liet in het tweede halfjaar van 2008, in USD uitgedrukt, een sterke daling zien. Door het sterker worden van de USD ten opzichte van de EUR werd een prijsdaling in EUR pas zichtbaar vanaf begin 2009. In het eerste kwartaal van 2009 daalde de benchmark (langvezel)celstof NBSK van USD 640 naar USD 580 per ton. In EUR was sprake van een daling van EUR 20 per ton. De prijs van kortvezelcelstof, die voor CVG van groter belang is, daalde met circa EUR 40 per ton. Na jaren met sterke kostenstijgingen die niet in voldoende mate aan klanten kon worden doorberekend, zorgen de lagere grondstofkosten nu voor enig margeherstel. Zoals eerder is aangekondigd, zijn de energieprijzen voor 2009 (en 2010) op ongeveer hetzelfde niveau vastgelegd als in 2008.
Vooruitzichten 2009
Voor het eerste halfjaar van 2009 is de verwachting dat de positieve invloed van lagere grondstofkosten en lagere afschrijvingslasten (als gevolg van de extra afwaardering van de vaste activa in 2008) en het hogere afzet van NBD producten de ongunstige effecten van een lager productie- en afzetniveau zal overtreffen. De onderneming verwacht daarom over het eerste halfjaar van 2009 een positief nettoresultaat (exclusief incidentele posten) te kunnen behalen.
De economische omstandigheden voor het tweede halfjaar zijn onzeker. CVG is daarom niet in staat om een uitspraak te doen over de verwachtingen voor geheel 2009. Op 31 juli 2009 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de halfjaarresultaten 2009 publiceren. Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht. Voor nadere informatie:
Henk van der Zwaag, CFO, tel. 0251 - 26 22 00.
Internetsite: www.cvg.nl
Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 290 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren papiersoorten voor handelsdrukwerk, enveloppen, direct mail, boeken en handleidingen, verpakkingsmaterialen en klantspecifieke front- en basispapieren, bijvoorbeeld voor zelfklevende materialen en thermo direct printen. Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam.
2-2