Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Utrechtse consumenten ov boos op BRU

De in het Rocov voor de provincie Utrecht en het stadsgewest BRU verenigde consumentenorganisaties, waaronder ROVER, zijn boos over de weigering van het BRU om in te gaan op een bemiddelingspoging van OV-Ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven. Zij beschouwen deze weigering als een klap in het gezicht van de reiziger en een belediging van de OV-Ambassadeur.

De OV-Ambassadeur is enkele jaren geleden in het leven geroepen om o.a. te bemiddelen in conflicten die in het openbaar vervoer kunnen ontstaan op de grenzen van de gebieden van de verschillende vervoersautoriteiten.

Toen provincie en BRU enkele jaren geleden een nieuwe verdeling van de buslijnen afspraken, legden zij er de nadruk op, dat de reiziger hiervan geen last zou ondervinden. Het Rocov vindt, dat deze toezegging niet is nagekomen.

Het Rocov had bemiddeling van Van Nieuwenhoven gevraagd omdat sinds de nieuwe dienstregeling van december jl. de doorgaande busverbinding Amersfoort Utrecht in de avonduren is vervallen en reizigers in Zeist moeten overstappen. Voorheen werd de bus die als lijn 56 uit Amersfoort kwam in Zeist `omgebouwd' tot lijn 53 naar Utrecht. Doorgaande reizigers konden blijven zitten. Sinds december valt lijn 56 onder de provincie Utrecht en lijn 53 onder het BRU. Volgens het BRU is doorgaande exploitatie nu niet meer mogelijk, omdat de `provinciale' bussen niet de uitstraling hebben die het BRU het door haar geautoriseerde streekvervoer wil geven. Afgezien van de kleur zijn de bussen technisch vrijwel gelijk.

De consumentenorganisaties vinden, dat deze keuze van het BRU voorbijgaat aan het belang van de reiziger in het openbaar vervoer. Die maakt het immers niet uit wat voor kleur zijn bus heeft, maar wil wel zonder overstappen van Soesterberg naar Utrecht kunnen reizen.

De provincie Utrecht staat welwillend tegenover bemiddeling. Connexxion had zelfs al een dienstregeling met behoud van de publieksvriendelijke oplossing ontworpen. Het BRU weigert echter mee te werken. Daarop riep het Rocov de OV-Ambassadeur te hulp om te bemiddelen. Het BRU geeft nu aan geen meerwaarde te zien in bemiddeling.

De in het Rocov verenigde organisaties steunen het streven van Reizigersvereniging ROVER naar een onafhankelijke vervoersarbiter, die anders dan de OV-Ambassadeur ook de middelen krijgt om de medewerking van provincies, stadsregio's en vervoerbedrijven af te dwingen. De houding van het BRU onderstreept nog eens de noodzaak van zo'n functionaris.

Het Rocov roept het BRU op, haar houding te herzien en alsnog in te gaan op de uitnodiging tot bemiddeling door de OV-Ambassadeur.

In het Utrechtse Rocov (Regionaal Overlegorgaan Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer) werken de afdelingen Regio Utrecht, Amersfoort en Rhenen/Wageningen e.o. van Reizigersvereniging ROVER samen met Cliëntenbelang Utrecht, COSBO, Fietsersbond (afdeling Utrecht), Hogeschool Utrecht, Natuur- en Milieufederatie Utrecht, SOLGU, Universiteit Utrecht, USF Studentenbelangen, Utrechtse Vereniging van Kleine Kernen en de Vervoerscommissie UMC.

Pagina geplaatst: 23 april 2009