Gemeente Giessenlanden


Eikenprocessierups

In het park in Giessenburg en op de begraafplaats in Schelluinen is ook dit jaar weer op een aantal bomen de eikenprocessierups aangetroffen. De haren van deze rups kunnen vervelende maar ongevaarlijke gezondheidsklachten veroorzaken op huid en ogen, die per persoon verschillen.

De buitendienst heeft in het vroege voorjaar de rups al preventief bestreden. Toch kan de rups in beperkte mate voorkomen.

Klachten

De klachten die de processierups veroorzaakt lijken op allergische reacties. Zij kunnen optreden aan:


* Huid: uitslag, rode jeukende bultjes, soms blaasjes. Het kan tot ruim een maand duren voordat deze huiduitslag geheel is verdwenen.


* Ogen: zwelling, roodheid, jeuk, soms met ontsteking.


* Luchtwegen: Na inademing kunnen brandharen ook irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen. De klachten lijken op een neusverkoudheid.

Personen die vaker in aanraking zijn geweest met de brandharen krijgen vaak sterkere reacties.

Â

Voorkomen van klachten

Wat u kunt doen om gezondheidsklachten te voorkomen:


* Vermijd contact met de rupsen


* In geval van aanraking huid en/of ogen goed wassen/spoelen met water


* Informeer uw kinderen over de rupsen


* Houd uw huisdieren uit de buurt van rupshaarden.

Â

Wat te doen in geval van klachten?

Wij adviseren mensen met vragen over bovengenoemde symptomen contact op te nemen met huisarts of GGD, 078-6321832. Op de site van de GGD vind u meer informatie over de processierups.

Â

Wat te doen in geval u overlast in uw eigen tuin?

Voor bestrijdingsvragen kunt u contact opnemen met de Plagen Preventie Dienst. Raadpleeg voor informatie www.ppd.nl U kunt uw vragen ook mailen naar info@ppd.nl of bellen: 0183 â 30 12 70

Â
Achtergrond

De processierups komt normaal in zuidelijker streken voor en wordt vooral in Brabant en Limburg gezien. De laatste jaren komt de rups echter ook veelvuldig in bovenliggende provincies op eikenbomen voor.

Â