Gemeente Geertruidenberg


Afname fietsverkeersexamen 2009

Afgelopen dinsdag 21 april is het jaarlijkse, praktische fietsverkeersexamen afgenomen aan de groep 7-leerlingen uit heel de gemeente. Dit examen werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Geertruidenberg in samenwerking met de gemeente Geertruidenberg.

Voorafgaand aan het praktijkexamen hebben de leerlingen aan een theoretisch examen deelgenomen met onder andere de thema's: buiten en binnen de bebouwde kom, kruispunten en verkeersborden. Voor de start van het praktische examen werden eerst de deelnemende fietsen gekeurd door de voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling Geertruidenberg, Louis Higler, onder toezicht van de politie.

Het praktijkexamen bestond uit een beheersproef en een parcours. Vóór het rijden van de route voerden de leerlingen, een tikkeltje zenuwachtig, de beheersproef uit. Tijdens de beheersproef reden de fietsdeelnemers voorzien van rugnummer onder andere een bocht naar links en naar rechts, tussen pionnen en kleine balken door en brachten de fiets tot stilstand.

Na de beheersproef volgde het parcours. De fietsdeelnemers werden beoordeeld door de veertien controleposten verspreid over de beheersproef en het parcours. De controleposten waren bemand door ouders van de deelnemers, ondersteund door studenten van het Dongemond College in Raamsdonkveer.

Nadat alle examens naar behoren zijn uitgevoerd vindt op alle deelnemende scholen een diploma-uitreiking plaats.