Gemeente Delft

Nieuwe sportnota brengt alle Delftenaren in beweging

Alle Delftenaren moeten hun leven lang kunnen bewegen, spelen en sporten. Het College van Burgemeester en Wethouders trekt hiervoor de komende vier jaar 1.370.000 uit. Dat staat in de nota Bewegen, Spelen, Sporten 2009 - 2012 die het college vandaag heeft vastgesteld. Wethouder Sport, Dick Rensen, is zeer tevreden met de nieuwe sportnota: "Met deze nota wordt het beleid op die drie gebieden gebundeld en van een fikse impuls voorzien. We willen alle Delftenaren in beweging brengen en verleiden tot een gezonde levensstijl."

Concrete doelstellingen
In de nota staan concrete doelstellingen. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op de nationale norm van bewegen (iedereen onder de 18 jaar een uur per dag bewegen, iedereen ouder dan 18 jaar een half uur per dag bewegen). Op dit moment voldoet 63% van de Delftenaren boven 18 jaar de aan beweegnorm, voor de groep onder de 18 jaar is dat 40%.

In 2012 moet:

* Minimaal 70% van de volwassenen (18 jaar en ouder) aan de beweegnorm voldoen;
* Minimaal 50% van de jeugdigen (4 - 17 jaar) aan de beweegnorm voldoen;
* Het percentage inactieve volwassenen maximaal 5% bedragen (inactief betekent dat iemand op minder dan twee dagen per week aan de beweegnorm voldoet).

Toekomstvisie
Het College beschrijft in de nota haar visie op de toekomst. Naast aandacht voor vrijwilligers wordt ook de professionalisering ondersteund. Bijvoorbeeld met de inzet van Combinatiefunctionarissen (werkzaam in de sport en het onderwijs).

Verder blijft de nadruk liggen op breedtesport en er wordt naar multifunctionele voorzieningen in wijken gestreefd. De Cito Beweegtoets wordt verder uitgebreid en experimenten met een dagelijks uur bewegen op school en motorische remedial teaching worden gesteund. Het aanbod op het gebied van bewegen, spelen en sporten moet ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. Het aanbod moet aansluiten bij de veranderde behoefte, belangstelling en mogelijkheden van alle inwoners.

Concreet actieprogramma
Belangrijk onderdeel van de sportnota is het Actieprogramma Delft Gezond, Sociaal, Actief 2009-2012. Hierin staan concrete acties genoemd.

Basis van de acties is de indeling in drie leeftijdsgroepen:
* De jeugdgroep van 0 tot en met 23 jaar

* De Middengroep van 24 tot en met 39 jaar
* De Kroongroep van veertig jaar en verder

Per leeftijdsgroep wordt bekeken wat beweging en sport kan betekenen, welk aanbod er is en hoe en waarmee dat aanbod aangevuld kan worden. Rensen: "De indeling van leeftijdsgroepen zorgt ervoor dat je heel gericht actie kan ondernemen. Opvallende acties zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van een beweeg/speelaanbod voor peuters. Verder wordt onder andere het aantal scholen met het keurmerk 'sportactieve school' uitgebreid en komt er een sportkaart voor jongeren".

Bij de acties ligt het accent op de jeugd van 12 tot en met 23 jaar (en dan met name de vmbo-ers daarin), op allochtone vrouwen en meisjes, op mensen met een beperking en op de groep 65 - plussers.

De acties uit de sportnota moeten er toe leiden dat meer Delftenaren gaan bewegen en dus gezonder leven. Samen met bijvoorbeeld scholen, de sportraad, sportinstellingen en de TU Delft zet het College van B&W zich hier de komende vier jaar voor in.

Noot voor de redactie, (