Ingezonden persbericht


SP roept CDA in Tilburg op om tegen verkoop Essent te stemmen

De Tilburgse SP roept de CDA-raadsfractie op om -in navolging van hun collega's in Den Bosch- tegen de overname van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE te stemmen. De Bossche CDA sprak zich afgelopen maandag uit tegen de verkoop van de Bossche Essent-aandelen. Dat was opmerkelijk omdat de fractie (bij monde van woordvoerder Ben Wagemakers, tevens zwager van Essent-topman Boersma) eerder de verkoop juist een "werelddeal" had genoemd.

De ommekeer van het CDA in Den Bosch werd naar eigen zeggen veroorzaakt door de iedere week dieper wegzakkende economie, en door de twijfel of het wel verstandig is om steeds verder op afstand te komen van zo'n grote energievoorziening. "Je hebt in de bankensector gezien waartoe dit kan leiden", aldus dezelfde Wagemakers die eerder zo jubelde over de "werelddeal": Het gaat om de principiële keuze die we nu moeten maken." Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP in Tilburg hoopt dat zijn Tilburgse collega's een voorbeeld nemen aan dit voortschrijdend inzicht: "Het CDA in Tilburg maakt zich -terecht- al lang druk over de gevolgen voor de stad van de economische crisis. Ik ga er dan ook van uit dat zij oog hebben voor de oorzaken van die crisis, zoals de privatisering van voorzieningen die eigenlijk onder controle van de overheid moeten staan." Volgens Slegers zou het goed zijn als de Tilburgse CDA-ers zich net als in Den Bosch uitspreken tegen de verkoop van Essent en hun collega's in de Staten oproepen hetzelfde te doen.

Eerder wilde CDA-fractievoorzitter Maarten van den Tillaart nog geen standpunt innemen en eventueel de mogelijkheid te overwegen om de Tilburgse Essent-aandelen niét in de verkoop te doen en als aandeelhouder van RWE verder te gaan. Volgens de Bossche wethouder Pauli bestaat de kans dan dat de inkomsten uit een aandelenbezit in RWE aanzienlijk lager uitvallen. Wat de SP betreft, is dat ook geen principiële keuze voor behoud van Essent als publieke voorziening. "Ik doe een beroep op het CDA om net als wij en een overgrote meerderheid van de bevolking op te komen voor de strategische invloed van de overheid op ons energiebedrijf ", zegt Slegers.

De SP heeft al lang geleden aangegeven principieel tegen de verkoop van energieproductie en -leverantie te zijn. Volgens de socialisten moet de overheid namens haar burgers de zeggenschap houden over dit soort publieke voorzieningen en niet aandeelhouders die alleen op particulier winstbejag uit zijn.

Meer info:

SP Tilburg

Veerle Slegers 06 5117 39 32


---- --