Gemeente Soest

.

De gemeenteraad heeft vergaderd

29 april

Verslag van de gemeenteraadsvergadering op 23 april 2009.

Regionale Pakketstudie VERDER

De gemeenteraad heeft ingestemd met de voor Soest voorgestelde VERDER-maatregelen uit het no-regret en basispakket voor zover deze binnen de gemeente Soest liggen.

Dit betekent dat er een fietspad aan de Koningsweg - Hoge Vuursche Weg gerealiseerd wordt, evenals een bewaakte fietsenstalling bij Station Soest-Zuid en de verbetering van de doorstroming van het openbaar vervoer - buslijn 70.

De gemeenteraad stelt hiervoor een bedrag van EUR 180.000,- beschikbaar verdeeld over de jaren 2010-2013.

Bestendigen gemeentelijk voorkeursrecht

De gemeenteraad heeft besloten het gemeentelijk voorkeursrecht van toepassing te verklaren op diverse percelen aan en nabij de Jachthuislaan en de Inspecteur Schreuderlaan.

De percelen waar het om gaat en een bijbehorende gewaarmerkte kadastrale tekening en perceelslijst hebben reeds ter inzage gelegen. Alle partijen waren voor het van toepassing verklaren van het gemeentelijk voorkeursrecht, met uitzondering van GGS.

Antidiscriminatievoorziening Soest

De gemeenteraad heeft besloten om per 1 mei 2009 een lokale antidiscriminatievoorziening bij het Zorgloket in te richten en daarvoor een communicatieplan op te stellen zodat bekendheid gegeven wordt aan de lokale antidiscriminatievoorziening in Soest.

Masterplan Soesterberg en burgerinitiatief Hart voor Soesterberg

De gemeenteraad heeft het Masterplan Soesterberg vastgesteld en reserveert voor de uitvoering van het Masterplan EUR 5 miljoen.

De gemeenteraad stelt daarbij de voorwaarde dat een gedegen financiële onderbouwing van het Masterplan bij de Voorjaarsnota gevoegd gaat worden en dat het burgerinitiatief Hart voor Soesterberg en andere belanghebbenden betrokken worden bij de uitvoering van het Masterplan qua inhoud en proces.

Hiermee is het ingediende burgerinitiatief Hart van Soesterberg door de gemeenteraad behandeld. Vervolgens werden 2 moties ingediend:
* Een motie, inhoudende een inspanningsverplichting om meer dan de nu gedachte 15 hectare bedrijfsruimte aan de Richelleweg te realiseren teneinde de noodzakelijke uitplaatsing van het bedrijventerrein Soesterberg-Noord te kunnen realiseren, werd gesteund door de fracties van Soest 2002, VVD, PvdA, CDA, Lijst Kurt en CU-SGP en is daardoor aangenomen. De partijen GGS en GL stemden tegen de motie;

* De ingediende motie van het CDA om een
evenementen-activiteitenterrein in het hart van Soesterberg te handhaven en daarmee rekening te houden bij de deelplannen van het Masterplan werd niet gesteund door de VVD, Soest 2002, PvdA, CU-SGP en Lijst Kurt en is daarmee verworpen. De partijen GGS en GL waren vóór de motie.

Initiatiefvoorstel GroenLinks "second opinion" plannen Smitsveen"

GroenLinks stelde de gemeenteraad voor een second opinion aan te vragen over de herstructureringsplannen Smitsveen en daarbij de financiële en sociale effecten van de plannen te betrekken. Alle partijen hebben tegen dit voorstel gestemd, met uitzondering van GroenLinks.

Aandacht is gevraagd voor de communicatie met de huurders en het draagvlak voor de herstructureringsplannen. Een ingediende wijziging door het CDA op de motie werd niet overgenomen door de andere partijen.