Leefbaar Rotterdam

Wethouders VVD stappen op vanwege debat Ramadan

Gisteravond maakten VVD wethouders Jeanette Baljeu en Mark Harbers tijdens een persconferentie bekend dat zij hun ontslag hebben ingediend. De reden voor het ontslag is volgens de wethouders het verloop van het debat van afgelopen donderdag over islamoloog Tariq Ramadan.

De islamitische prediker Tariq Ramadan stond vorige week ter discussie vanwege zijn homo- en vrouwonvriendelijke uitspraken. De Gay Krant publiceerde deze uitspraken afgelopen maart waardoor Ramadan opnieuw in opspraak kwam. Vanaf dat moment begon het gedraai van de VVD. Wekenlang riep de VVD dat de uitspraken van Ramadan onacceptabel waren en dat hij wat hen betreft nog deze week zijn bureau mag leegmaken. Leefbaar Rotterdam was vorige week dan ook met stomheid geslagen toen VVD raadslid Bas van Tijn hun motie om Ramadan weg te sturen plotseling weer introk.
Er werd nog even verder gedraaid toen de Europese lijsttrekker van de VVD, Hans van Baalen, de volgende dag bekendmaakte dat hij af wil van Ramadan. Van Baalen noemde de verlenging van het contract van Ramadan als adviseur van de gemeente Rotterdam onverkoopbaar.

Enkele dagen later besloten de VVD wethouders om op te stappen. De VVD vindt dat Tariq Ramadan niet langer in dienst van de gemeente mag werken, maar hebben naar eigen zeggen afgelopen donderdag niet de ruimte gekregen van GroenLinks om dat te vinden: Het debat van afgelopen donderdag is niet goed verlopen. PvdA fractievoorzitter Peter van Heemst wil nu dat de coalitie verder gaat met 23 van de 45 zetels.

Wethouder Harbers tijdens de persconferentie

Waarschijnlijk dacht de Rotterdamse VVD dat ze na hun 180 graden draai van vorige week weer rustig verder konden gaan en hadden ze de aanvallen van kritiek vanuit de oppositie en de media niet verwacht. De kans is groot dat, na de ongeloofwaardige schijnvertoning, de landelijke VVD, angstig voor de dramatische peilingen, de druk opgevoerd heeft om op te stappen. Vervolgens doet de VVD alsof ze haar principes verkiest boven het pluche.

Ook voor Leefbaar Rotterdam is het opstappen van de wethouders onbegrijpelijk. Marco Pastors: Als de VVD vorige week niet had gedraaid, was GroenLinks uit de coalitie gestapt.

Vandaag werd in de gemeenteraad het opstappen van de VVD wethouders besproken. VVD fractievoorzitter Jerry van der Waarde verklaarde dat hij afgelopen donderdag niet doorhad dat de VVD een vreemde draai aan hun eigen motie gaf.

Marco Pastors vroeg zich af waarom de VVD niet opnieuw de kwestie Ramadan in stemming had gebracht, als ze zich realiseerden dat ze afgelopen donderdag voet bij stuk hadden moeten houden. Hij verweet het College geen leiding te geven aan het integratievraagstuk. Al drie jaar lang gebeurt er niets op dit gebied.

Tijdens het debat heeft Leefbaar Rotterdam opnieuw voorgesteld om Tariq Ramadan weg te sturen. Dit voorstel heeft het niet gehaald. De VVD stemde nu wel mee, maar de voltallige PvdA was tegen, evenals CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.