VPRO

Winnaar VPRO Bob den Uyl Prijs 2009

PERSINFORMATIE VPRO Gids

Winnaar VPRO Bob den Uyl Prijs 2009

Martin Bril: De kleine keizer, verslag van een passie (Prometheus)

Woensdag 22 april jl. overleed op 49-jarige leeftijd schrijver Martin Bril. Enige dagen eerder hoorde hij dat hij de VPRO Bob den Uyl prijs zou krijgen voor zijn boek De kleine keizer, verslag van een passie (Prometheus). `Terecht' vond hij zelf.

Eerdere winnaars waren Rudi Rotthier (De koranroute), Renée Postma (Midden-Europa achter de schermen), Bart Rijs (Het hemels vaderland), Jannie Regnerus (Het geluid van vallende sneeuw) en Dick Wittenberg en Jan Banning (Binnen is het donker, buiten is het licht).

De jury werd dit jaar gevormd door directeur Mediafonds Hans-Maarten van den Brink (voorzitter), directeur Weekbladpers Karin van Gilst, eigenaar boekhandel Van Gennep/programmamaker Radio Rijnmond Maria Heiden en radiomaker/schrijver Wim Noordhoek.

Uit de zeven genomineerde boeken koos de jury uiteindelijk De kleine keizer, verslag van een passie als meest imponerende tot winnaar:

`Een boek waarin een onwaarschijnlijk fraai evenwicht is gevonden tussen kennis en ervaring, tussen planning en nonchalance, tussen het persoonlijke en het politieke, een boek dat als voorbeeld kan dienen en tegelijkertijd door niemand anders dan door deze auteur geschreven had kunnen worden.'

Martin Bril, die zelf niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn, liet de prijs in ontvangst nemen door zijn uitgever Mai Spijkers van Prometheus. Spijkers benadrukte dat de winnaar geen reisboek schreef in de strikte zin van het woord. Meer dan een verslag van een reis schreef Martin Bril een persoonlijke geschiedenis, waarin de fascinatie voor Napoleon centraal staat. Voor Martin Bril speelde lang de vraag hoe vorm te geven aan die fascinatie; hoe iets wezenlijks toe te voegen aan de talloze boeken die er al over Napoleon zijn geschreven. Het antwoord geeft hij met De kleine keizer, verslag van een passie.

VPRO Bob den Uyl Stipendium

De VPRO Bob den Uylprijs werd in 2004 in het leven geroepen om het werk van Bob den Uyl opnieuw onder de aandacht te brengen. Met resultaat. De door de VPRO beoogde herwaardering van Bob den Uyl resulteerde de afgelopen jaren in de heruitgave van zijn werk en Nico Keuning schreef de biografie Een zeker onbehagen. Daarmee is een deel van de doelen gerealiseerd. Nu krijgt de prijs steeds meer een eigen gezicht en wordt een volgende stap gezet om het genre sterker te maken.

VPRO directeur Marieke Schoenmakers kondigde voor 2010 een nieuw onderdeel aan van de Bob den Uylprijs: het VPRO Bob den Uyl Stipendium. In aanmerking komen jonge, getalenteerde schrijvers en journalisten. Het stipendium bedraagt 5000 euro en moet ingezet worden voor de financiering van een reis en een literair dan wel journalistiek doel dienen.

www.vpro.nl/bobdenuylprijs