Girlsday 2009: 2.300 techgirls `on the job'


Bezoek Prinses Máxima steun voor techniekpromotie meisjes

UTRECHT, 20090408 -- Op en rond 23 april vindt het internationale evenement Girlsday plaats. In ons land nemen, op initiatief van Technika 10 Nederland, zo'n 2.300 meisjes tussen de 10 en 15 jaar deel aan de meest uiteenlopende techniekexcursies bij bedrijven en organisaties. Ook Prinses Máxima en minister Plasterk wonen een Girlsday-activiteit bij tijdens een bezoek aan een school in Overijssel. Doel van Girlsday is meisjes te laten ervaren dat werken in de techniek en ict interessant, uitdagend en vooral ook leuk is.

Girls in actie
De spits van Girlsday 2009 wordt dit jaar op 14 april afgebeten in Holten (Overijssel) waar, in aanwezigheid van Prinses Máxima en minister Plasterk, op scholengemeenschap De Waerdenborch AkzoNobel een Girlsday-workshop verzorgt voor meisjes van deze school. Een week later, op en rond 23 april, vinden de andere Girlsday-activiteiten plaats. Overal worden spannende en interessante bedrijfsbezoeken en workshops georganiseerd. Bijvoorbeeld bij multinationals als Philips en Shell. Organisaties als Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marine, diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen, science centra, ziekenhuizen en theaters. Ook MKB-bedrijven openen hun deuren. Opticiens en tandtechnici nemen deel, en bijvoorbeeld ook Hartog's Volkoren Bakkerij in Amsterdam en Poppodium Paard van Troje in Den Haag. Immers, technici en ict-ers vind je in bijna iedere organisatie.
Tijdens een Girlsday-excursie bedienen de meiden zelf gereedschap, apparatuur en machines. Vaak maken ze een werkstuk of doen proeven.
Girlsday zorgt voor een andere beeldvorming bij meisjes. Girlsday draagt ertoe bij dat het blikveld van meisjes wat betreft techniek en ict verruimd wordt en laat zien dat mannen én vrouwen op alle opleidingsniveaus technisch werk kunnen doen.

Participanten Girlsday
Girlsday is een initiatief van Technika 10 Nederland, experts in kinderen en techniek, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Platform Bèta Techniek, Jet-Net en de SVGB.
Het Platform Bèta Techniek wil zorgen voor goede beschikbaarheid van bètatechnici. Het doel: structureel 15% meer leerlingen en studenten in bètatechnisch onderwijs en een betere benutting van bestaand talent in bedrijven en onderzoeksinstellingen. Jet-Net is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, scholen, de overheid en intermediaire organisaties om havo/vwo-scholieren te enthousiasmeren voor bèta en technologie. SVGB is het kennis- en opleidingencentrum voor de gezondheidstechnische, creatief-technische en ambachtelijk-technische sector.

Het bezoek van de Prinses en minister op 14 april in het kader van `meisjes en techniek' wordt georganiseerd door het Platform Bèta Techniek, VHTO, Jet-Net, en Technika 10 Nederland.

Surf voor alle informatie over Girlsday 2009 naar www.girlsday.nl.
Het overzicht van alle Girlsday-excursies staat op www.girlsday.nl/deelnemers2009.





Ingezonden persbericht