Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlands scenario van Jan-Willem van Ewijk over Marokkaanse windsurfer geselecteerd voor Sundance Lab

()

Het door Robert Redford opgerichte Sundance Institute heeft schrijver-regisseur Jan-Willem van Ewijk met zijn project "Land." uitgenodigd voor deelname aan het prestigieuze June Screenwriter's Lab in Utah, USA.

"Land." vertelt het verhaal van Taha, een Marokkaanse windsurfer, die zichzelf heeft verloren tussen de voortdurende contacten met Europese toeristen in de zomer en de leegte van zijn vissersdorp in de winter. Hij besluit om langs de Atlantische kust naar Europa te windsurfen, op zoek naar zichzelf. De film speelt zich voor een groot deel af op de open oceaan. Van Ewijk werkt samen met de Marokkaanse co-auteur Abdelhadi Samih, die hij heeft ontmoet in het dorp waar de film begint. "Toen ik vorige week werd gebeld vanuit Amerika zat ik net met Abdelhadi in Marokko. We konden het bijna niet geloven en hebben die avond feest gevierd met de bewoners van het dorp. Dit is een enorme stimulans voor ons project." aldus Van Ewijk, die de afgelopen maanden de eerste versie van het scenario ontwikkelde aan het Binger Filmlab.

Het Sundance instituut, dat zich toelegt op de talentontwikkeling van onafhankelijke filmmakers en dat tevens het Sundance Film Festival organiseert, nodigt ieder jaar vier tot vijf filmmakers uit voor het June Screenwriter's Lab. Tijdens het lab krijgen zij de gelegenheid om hun scenarios verder te ontwikkelen onder begeleiding van ervaren schrijvers en filmmakers. In veel gevallen helpt het instituut ook met het aantrekken van financiering en andere middelen die nodig zijn om de films te produceren en te presenteren. In het verleden ontwikkelden o.a. Quentin Tarantino (Reservoir Dogs, Pulp Fiction), PT Anderson (Hard Eight, Boogie Nights, Magnolia), Miranda July (Me and You and Everyone We Know), Hany Abu-Assad (Paradise Now) en Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, The Wrestler) hun eerste films in één van de Sundance labs.

Van Ewijk zette een paar jaar geleden een punt achter zijn carrière in het bedrijfsleven en maakte met zijn familie, vrienden, ex-collega's en video camera de lange speelfilm "Nu.", die op diverse internationale festivals te zien was, een eervolle vermelding kreeg op het Nederlands Film Festival en de Grand Prix du Jury won op het European Independent Film Festival in Parijs. "Nu." verschijnt deze zomer op DVD bij distributeur Cinema Delicatessen.



Ingezonden persbericht