Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 23 april 2009

TLN en EVO: "Cabotagebesluit Europarlement gemiste kans voor economie en milieu"

TLN en EVO reageren teleurgesteld op het besluit dat het Europees Parlement niet heeft gekozen voor volledig vrije cabotage (nationaal vervoer door een buitenlandse transporteur) in Europa. Het Europees Parlement wil dat vervoerders in zeven dagen tijd maximaal drie binnenlandse ritten mogen maken in een land waar zij niet zijn gevestigd. Beide organisaties bestempelen de nu gekozen maatregel als protectionistisch en zien het als een gemiste kans voor zowel economie als milieu. Juist in deze tijd kan het bedrijfsleven een extra steuntje in de rug gebruiken en kan vrije cabotage een bijdrage leveren aan het halen van milieudoelen.

Nederland is een van de grootste cabotagevervoerders van Europa. TLN en EVO zijn voorstander van volledig vrije cabotage binnen Europa, omdat het verschillende voordelen heeft. Het voorkomt dat vrachtauto's leeg terugrijden en vermindert het aantal ritten. Dit leidt tot efficiënter en goedkoper vervoer, minder files en minder CO2-uitstoot. Bovendien hebben opdrachtgevers hierdoor een bredere keuzevrijheid. TLN en EVO wijzen erop dat vrije cabotage geheel in lijn is met de vrijheid van goederen en diensten, één van de pijlers waarop de EU is gebaseerd. Verder vinden de organisaties het jammer dat er nog steeds geen einddatum is genoemd wanneer cabotage volledig geliberaliseerd zal worden.

Tot voor kort had verschillende landen eigen regels ten aanzien van de cabotage. TLN en EVO zien het als een lichtpunt dat met het instellen van gemeenschappelijke regels een einde komt aan de lappendeken aan nationale regelingen.



Ingezonden persbericht