Ingezonden persbericht

- Persbericht -

'Bad Penny' in de Aviodrome
De helden van Operatie Manna

Amsterdam / Windsor (Canada), 23 april 2009 - De Aviodrome staat op zaterdag 25 april en zondag 26 april aanstaande onder meer in het teken van 'Bad Penny - De helden van Operatie Manna.' De Aviodrome biedt elk van deze dagen twee lezingen over de voedselhulp in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, een vrijwel vergeten episode uit ons oorlogsverleden. Ooggetuigen zullen hierbij aanwezig zijn.

De Aviodrome staat de gehele meivakantie in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Het eerste teken van de bevrijding, gevierd op 5 mei, was de riskante vlucht van 'Bad Penny', een Lancaster-bommenwerper van de Royal Canadian Air Force die ondanks Duits afweergeschut ongewapend en laag over ons land een voedseldropping uitvoerde. De vlucht van 'Bad Penny' was voor vrijwel iedereen een verrassing. Toen het vliegtuig en zijn bemanning van voornamelijk jonge Canadezen veilig in Engeland terugkeerde, was dit het begin van de grootscheepse voedselhulp die tienduizenden Nederlanders het leven redde: Operatie Manna.

Operatie Manna
Vanaf 29 april 1945 werden er acht dagen lang voedseldroppings uitgevoerd, laag boven bezet West-Nederland. Tussen de Geallieerden en de Duitsers was een wapenstilstand in een deel van het luchtruim afgesproken. In het geheim was echter Duits afweergeschut samengetrokken om landingen door parachutisten en illegale wapenzendingen te verhinderen. Tijdens de voedselvluchten werden de bommenwerpers begroet met Nederlandse vlaggen: de eerste signalen van de bevrijding.

'Bad Penny'
A bad penny always comes back is het verhaal van 'Bad Penny' in stripvorm, geschikt voor een jong lezerspubliek. Het boek vertelt over de Nederlandse jongen Peter die getuige is van de eerste voedselvlucht boven bezet Nederland. In het verhaal vertellen de bemanningsleden over hun belevenissen. Jaren later ziet Peter (zijn volledige naam is Peter Buttenaar) de kans om de bemanning van 'Bad Penny' in persoon te bedanken Het boek is Engelstalig en geschreven vanuit Canadees perspectief. De historische achtergrond van 'Bad Penny' en Operatie Manna is te vinden op: www.badpennybook.com. Zie ook: http://badpenny.uhb.nl.

A bad penny always comes back is verkrijgbaar in de Aviodrome. Voor een overzicht van de evenementen in de Aviodrome verwijzen we u graag naar www.aviodrome.nl.

A bad penny always comes back, Glen Mitchell en Kristen Gallerneaux, hardcover, 32 pagina's full colour. Een deel van de opbrengst is ten bate van de restauratie van 'Bad Penny'- Windsor, Ontario's Lancaster-bommenwerper.