Kinderboerderijen bundelen hun successen


Succesvolle projecten op kinderboerderijen straks te vinden in één databank

HILVARENBEEK, 20090420 -- Op kinderboerderijen worden het hele jaar door overal in het land acties, evenementen en educatieprojecten uitgevoerd. Vele daarvan met veel succes en in de praktijk bewezen. De SKBN en het IVN willen die succesprojecten inventariseren, in beeld brengen en op hun website(s) onderbrengen in een succesprojectendatabank.

Partijen die op zoek zijn naar succesvolle projecten kunnen die projecten in beeld en woord op de website vinden. Zij dienen ter inspiratie en leveren nieuwe ideeën en informatie. Kinderboerderijen en andere instellingen kunnen zo leren van elkaars ervaringen en geven hun successen aan elkaar door. Het wiel hoeft dus niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. De databank kan gebruikt en aangevuld worden door projecten van kinderboerderijen, IVN vestigingen en afdelingen, NME centra, scholen, buurthuizen etc.

Wat is een succesproject?
Een succesproject is een bestaand project dat zichzelf al bewezen heeft in de praktijk. Zoals de jaarlijks terugkerende kerststal bij de kinderboerderij of de cursus `Hulpboer op de kinderboerderij' voor jonge kinderen. Maar ook schoollessen waarbij kleuters misschien wel voor het eerst kennis maken met de dieren van de kinderboerderij, zoals de koe en het varken.

Niet elk project is een succesproject. Om de kwaliteit van de projecten te waarborgen, bevat de databank alleen projecten die langs een kwaliteitsmeter van het IVN gelegd zijn. Deze kwaliteitsmeter bevat criteria op het gebied van o.a. de organisatie, didactiek en werkvormen. De projecten zijn gericht op (wijk)bezoekers, scholen, stagiaires en vrijwilligers en/of cliënten van zorginstellingen. De projecten sluiten aan bij de volgende thema's: duurzaamheid, multiculturele diversiteit, agrarische productketen (groei, oogst, verwerking etc.), dierlijke en plantaardige productketen, de leefomgeving, voeding, groen.

De aftrap
De projectendatabank zal op 23 april gelanceerd worden om 10.30 uur tijdens de Landelijke Dag van de SKBN. Deze vindt plaats in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. U kunt zich hiervoor kosteloos aanmelden via secretariaat@skbn.net. Het eerste succesproject zal daar gepresenteerd worden. Vanaf dat moment kan ook iedereen bezien hoe hij zijn succesproject kan indienen. Hierover leest u meer op de website www.kinderboerderijen.nl.





Ingezonden persbericht