Ingezonden persbericht


Informatie tentoonstelling Zoeken naar leven
Doelgroep gezinnen met kinderen 10 - 16 jaar

Zoeken naar leven: van oersoep tot alien
Nieuwe tentoonstelling in NEMO vanaf 23 april 2009

Hoe groot is de kans dat er een alien aanbelt? Of dat je een steen ziet wegrennen? En wat zijn de overeenkomsten tussen jou, een kwal en een plant? Kom vanaf 23 april naar de nieuwe tentoonstelling Zoeken naar leven in NEMO en ontrafel de geheimen van het leven. Wat is leven of levenloos, hoe begon het leven miljarden jaren geleden en is er kans op leven buiten de aarde? Na een bezoek aan de tentoonstelling 'Zoeken naar leven' vertel jij je vrienden, ouders en zelfs je leraar precies hoe het in elkaar zit. En het leukste is dat je bij NEMO alles zelf moet uitproberen!

Jij en een krekel
Ontdek hoe het mogelijk is dat leven ontstaat. Op aarde én in het heelal. Test welk effect veranderende zwaartekracht heeft (wat een gekke alien!). Raak een échte 4,65 miljard jaar oude meteoriet aan. Scheur op een space bike met lichtsnelheid door de ruimte, waar je Dennis Bergkamp tegenkomt. Puzzel met megagrote eiwitten (belangrijke bouwstoffen in je lichaam), vergelijk je eigen cellen met die van een krekel of kwal (we lijken griezelig veel op elkaar!) en daag je vader uit in de kennisquiz (durft hij het aan?). Bij NEMO val je van de ene verbazing in de andere.

Het recept voor oersoep
Kloppend hart van de tentoonstelling is de glazen bol van het Miller-Urey experiment. De Technische Universiteit Eindhoven doet samen met NEMO een poging om dit beroemde experiment af te maken. In 1953 mixten de wetenschappers Stanley Miller en Harold Urey water, ammoniak, waterstof en methaan met een scheut bliksem. Uit die 'oersoep' ontstonden aminozuren, die heel belangrijk zijn voor het ontstaan van leven. Verder zijn Miller en Urey of anderen nooit gegaan, maar hopelijk komt dat er dit keer wel van. De wetenschappers in NEMO laten de oersoep vijf jaar staan. Wat zullen ze aantreffen? Wil je zien wat er gebeurt met de oersoep? Kom dan naar NEMO!

Over NEMO
De tentoonstelling 'Zoeken naar leven' is een uitbreiding van het vaste aanbod van science center NEMO. NEMO is een plek waar bezoekers actief en spelenderwijs kennis maken met wetenschap en technologie. Alles onder het motto 'Verboden af te blijven', want door zelf te doen en vooral alles aan te raken komen wetenschap en technologie tot leven. Science center NEMO is gehuisvest in het groenkoperen gebouw bovenop de Amsterdamse IJ-tunnel op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Meer informatie op www.e-NEMO.nl.

Partners
In de tentoonstelling komen onder andere biologie, scheikunde, natuurkunde en sterrenkunde samen. Hoofdpartner van de tentoonstelling is de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Andere partners zijn Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), SRON Netherlands Institute for Space Research en de Technische Universiteit Eindhoven. Door deze samenwerking met de partners biedt de tentoonstelling de meest actuele ontwikkelingen, visies en resultaten op het gebied van de zoektocht naar het leven.


---

Noot voor de reactie:
Voor meer informatie over de tentoonstelling, of als u een specifiek onderdeel uit de tentoonstelling vóór de opening wilt belichten, kunt u contact opnemen met Pauline van den Brandhof via (020) 582 98 37 of (06) 10 50 65 26. Er is beeldmateriaal beschikbaar.

---- --