Ingezonden persbericht


Persbericht

2 maart 2009

Seizoen '40-'45. Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Jet Bussemaker opent tentoonstelling in Verzetsmuseum A'dam

Op 23 april 2009 opent staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker in het Verzetsmuseum Amsterdam de familietentoonstelling Seizoen '40-'45. Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de expositie vertellen voetballers van toen over leven en voetballen in bezettingstijd: hoe de competitie na 10 mei 1940 amper twee weken stil lag, hoe teams uiteen vielen door jodenvervolging en arbeidsinzet, maar ook hoe de Volewijckers in 1943 kampioen werden met Daan de Jong, en hoe Bram Appel in 1944 in Duitsland zevenenvijftig doelpunten maakte. Ontdek dat wedstrijden onderbroken werden door luchtalarm en dat vrijwilligers in de hongerwinter de houten tribunes bewaakten tegen slopers op zoek naar hout voor in de kachel.

De thema's uit Seizoen '40-'45 worden geĂŻntroduceerd door hedendaagse voetbalhelden: lees bijvoorbeeld hoe Miralem Sulejmani begrijpt waarom voetbal in de oorlog zo belangrijk was. Seizoen '40-'45 is een tentoonstelling voor iedereen die van voetbal houdt!

Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat er tijdens de oorlog werd gevoetbald. De oorlogsjaren worden vooral geassocieerd met onderdrukking, verzet, jodenvervolging, armoede en honger. En dat terwijl het voetbal in Nederland tijdens de oorlog populairder was dan ooit tevoren: tienduizenden Nederlanders sloten zich aan bij een sportvereniging en het publiek in de stadions verdubbelde. Voetbal bood afleiding van de oorlogsellende.

Maar ook het voetbal werd getroffen door de maatregelen van de Duitse bezetters: joden mochten geen lid meer zijn van voetbalverenigingen, voetballers moesten naar Duitsland voor de Arbeidsinzet of doken onder, door de schaarste is het moeilijk om aan voetbalschoenen en ballen te komen, en ook in het stadion ging het luchtalarm af en werden razzia's gehouden. Het verhaal over voetbal in oorlogstijd zit vol spannende en verdrietige, maar ook gelukzalige momenten.

Seizoen '40-'45. Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Familietentoonstelling

Opening door staatssecretaris van VWS Jet Bussemaker op donderdag 23 april om 17.30 uur

Open voor publiek van 24 april 2009 tot en met 11 april 2010.

Meer informatie/beeldmateriaal voor pers: Verzetsmuseum, Marjolein Marreveld, 06 49 72 04 85


---

Verzetsmuseum Amsterdam

Seizoen '40-'45. Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---