Ingezonden persbericht


Persbericht

Dirigent en pianist Vladar in dubbelrol bij het NNO

Dirigent en pianist Stefan Vladar

Groningen, 14 april 2009 - Op 23, 24, 25 en 26 april soleert en dirigeert Stefan Vladar opnieuw bij het NNO. Op het programma staat Purcells Suite uit King Arthur en Mozarts Negende pianoconcert, waarbij Vladar niet alleen als pianist maar ook als dirigent gaat optreden. Na de pauze voert het NNO Charpentiers Nuit en Haydns Symfonie nr. 45 - de Abschiedssymphonie uit. Het concert zal in de Weense opstelling worden uitgevoerd, waarbij het NNO de werken op een zo historisch mogelijke manier zal interpreteren.

Programma
Koning, keizer, admiraal: van muziek houden ze allemaal. Zonder de gunst van de royalty was menig componist in vroeger tijden aan de bedelstaf geraakt. Componisten werden aan de hofhouding toegevoegd als kapelmeester of zelfs hofcomponist. Zij schreven composities die de al dan niet getalenteerde mecenas zelf kon spelen, die diens praalzucht dienden of die bij speciale gelegenheden, zoals hoog bezoek of een kroningsceremonie, werden gespeeld. Ook volgden aristocratische broodheren muzieklessen bij de componist. Zo konden oren én statusgevoel van koning Willem III en Mary Stuart niet zonder Purcell. Purcells Kind Arthur is zo ongeveer een Singspiel, qua integratie van muziek is de tekst goed te vergelijken met Die Zauberflöte. Uit dit werk voert het NNO een orkestsuite uit, samengesteld uit de instrumentale gedeelten van deze semi-opera. Mozart werd ontdekt door keizerin Maria Theresia en trad op voor vele andere monarchen. Hij schreef zijn Pianoconcert nr. 9 op maat voor een Franse klaviervirtuoze die in 1777 in Salzburg op bezoek was, een zeker 'mademoiselle Jeunehomme'. Het Pianoconcert nr.9 is sterker gecomponeerd dan al het voorgaande en wordt dan ook beschouwd als het eerste hoogtepunt binnen het concertante oeuvre van Mozart. Charpentiers Nuit is een kort werk dat is gecomponeerd voor gedempte strijkers in een driedelige structuur. Het eindigt met een ontroerend contrapunt boven een lang aangehouden pedaalnoot in de bassen. Tot slot staat Joseph Haydns Symphonie nr. 45 - de Abschiedssymphonie op het programma. Haydn schreef deze symfonie in 1772 toen hij nog in dienst was van Prins Nikolaus Esterházy. Het verhaal wil dat de componist en zijn hoofdorkest langer in het zomerverblijf van Esterházy verbleven dan gepland en terugverlangden naar hun vrouwen en kinderen.

Dirigent Stefan Vladar
Piano Stefan Vladar

Purcell Suite uit King Arthur
Mozart Pianoconcert nr. 9 - Jeune Homme
Charpentier Nuit
Haydn Symfonie nr. 45 - Abschiedssymphonie

do 23 april | Drachten | 20.00 uur *
vr 24 april | Groningen | 20.15 uur *
za 25 april | Hoogeveen | 20.15 uur *
zo 26 april | Leeuwarden | 20.15 uur *

Gratis lezing 1 uur voor aanvang concert, in De Oosterpoort om 19.00 uur.

Stefan Vladar
Stefan Vladar (1965, Wenen) studeerde af aan de Wiener Musikhoch­schule bij Renate Kramer-Preisenhammer en Hans Petermandl. In 1985 won Vladar als jongste deelnemer het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen. Dit was de start van een internationale carrière, die hem onder meer naar alle orkesten in de wereld bracht. Onder leiding van dirigenten als Abbado, Chailly, Dohnanyi, Fedoseev, Frühbeck de Burgos, Marriner, Plas­son, Végh, De Waart speelde Vladar met onder meer de Wiener Philharmo­niker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Chicago Symphony, de Academy of St. Martin-in-the Fields, de Camerata Academica Salzburg, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Chamber Orchestra of Europe en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Stefan Vladar is regelmatig te gast op vooraanstaande festivals zoals de Salzburger Festspiele en de Mozartwoche ­­­­Salz­burg. Sinds enige jaren is Stefan Vladar ook actief als dirigent. Hij dirigeerde onder meer de Wiener Symphoniker, het Wiener Kammerorchester, de Württembergische Philharmonie, het Orchestra Haydn Bolzano en het Brucknerorchester Linz. Sinds mei 2008 is Vladar chef-dirigent van het Wieder KammerOrchester. Stefan Vladar is regelmatig te zien en te horen bij het NNO.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,