Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht van Abrona, Amadeus Lyceum, Bibliotheek Utrecht & Kunstuitleen, gemeente Utrecht, Kerkelijk Centrum, Utrechts Centrum voor de Kunsten en Zuwe Welzijn

Cultuur, kennis, onderwijs en sociale voorzieningen onder één dak

Opening Cultuurcampus Vleuterweide op 23 april

Cultuurcampus Vleuterweide wordt op op donderdag 23 april geopend. Dit bijzondere gebouw wordt het culturele hart van Vleuterweide. Op de Cultuurcampus is van alles te vinden voor de inwoners van Vleuterweide en daarbuiten, voor jong en oud. Zo zijn er het Amadeus Lyceum, Bibliotheek Utrecht met Kunstuitleen, Utrechts Centrum voor de Kunsten, Zuwe Welzijn, Abrona, gemeentelijke sporthal, informatieplein met koffiecorner, theaterzaal en een kerkelijk centrum. Op de Cultuurcampus is een bijzonder glazen klankkunstwerk verrezen, de Zingende Toren. Dit kunstwerk van glaskunstenaar Bernard Heesen is uniek in de wereld.

Op donderdag 23 april, van 20.30 tot 21.15 uur, wordt de Cultuurcampus voor het publiek geopend met een concert van de Zingende Toren. Componist Merlijn Twaalfhoven heeft hiervoor het stuk Torenhoog, Mijlenbreed gecomponeerd. Beiaardier Boudewijn Zwart zal de Zingende Toren bespelen. Zo'n vijfhonderd leerlingen van het Amadeus Lyceum vormen een koor en orkest. Zij begeleiden de klokkentoren met zelfgemaakte glazen muziekinstrumenten. Locatie: Cultuurcampus, Burchtpoort 5, 3452 MD Vleuten. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Samenwerken, ontmoeten en delen
De Cultuurcampus is een initiatief van de gemeente Utrecht. Het idee van de Cultuurcampus is om samenwerking, ontmoeting en sociale samenhang te bevorderen door meerdere voorzieningen onder één dak te herbergen. De partners in de Cultuurcampus willen op verschillende manieren samenwerken. Zo exploiteren Abrona, Zuwe en de bibliotheek gezamenlijk het informatieplein van de Cultuurcampus. Bewoners van Vleuterweide maar ook van daarbuiten, kunnen er koffie drinken, kranten en tijdschriften lezen of internetten. De cliënten van de dagbesteding van Abrona kunnen bijvoorbeeld werken in de bibliotheek en de leerlingen van het Amadeus Lyceum kunnen er studiepunten verdienen. Ook de wijkbewoners kunnen meedoen in de Cultuurcampus, bijvoorbeeld als vrijwilliger in de koffiecorner van Zuwe. Het gebouw is zo ontworpen dat combinaties van functies mogelijk zijn. De verschillende bouwdelen zijn met elkaar verbonden via gemakkelijk toegankelijke ruimtes. De partners van de Cultuurcampus delen faciliteiten en ruimten. Zo kan de school bijvoorbeeld gebruik maken van de bibliotheek en kan de theaterzaal door allerlei instellingen worden gebruikt.