Gemeente Tilburg

18 april 2009

Parade van het Absurde in Centrum van Tilburg
"Mijn alter-ego loopt ook mee!"

Vanaf 23 maart zijn ruim 2300 leerlingen van tien scholen in het primair en voortgezet onderwijs druk in de weer met Beeldenweek III. Met als thema 'Rare Vogels' wordt gewerkt aan de voorbereiding van de Parade van het Absurde, die op 23 april tussen 13.00 en 14.00 uur in het centrum van Tilburg rond zal trekken. De Parade start op het Willemsplein en gaat via de Oude Markt, Heuvelstraat, Stadhuisstraat, Oude Markt richting De Muzentuin. Daar wordt op spectaculaire de Beeldenweek afgesloten met een kort optreden van Close Act uit Tilburg.

De derde Beeldenweek kan nu al als een succes aangemerkt worden. Doel van de Beeldenweek III, die georganiseerd is door Bureau CiST (Cultuur in School Tilburg), het stedelijk bureau voor cultuureducatie, is om scholen en culturele veld in het voorjaar samen te brengen om een groot multidisciplinair kunstproject vorm te geven. Tussen scholen en culturele veld wordt gesproken, afgestemd, worden ideeën uitgewisseld. Het leidt jaarlijks tot een grote happening met schitterende cultuureducatieve resultaten. In eerdere jaren stonden 'Communicatie' en 'Andere werelden' centraal. Dit jaar is aangesloten bij 'Het Absurde'. In september vindt in Tilburg het Festival van het Absurde plaats, georganiseerd door Bureau Cultuurmakelaar. Dit Bureau heeft Beeldenweek III financieel mede mogelijk gemaakt. Leerlingen bezochten dit jaar voorstellingen van Tilburgse 'absurde' kunstenaars, als Vloeistof, Ad van Iersel, Bosch&Veen en Jeroen de Leijer, Frans van der Meer en Rob van Rijswijk Leerlingen werden rondgeleid op een absurde tentoonstelling in NS16 met werk van de kunstenaars die deelnemen aan de Beeldenweek, Sanne Geboers, Hjalmar van den Akker, Michiel Brouwers. Guus Voermans, Floris Kaayk, Koen Vanmechelen en Honoré d'O. Groepen leerlingen werkten aan een kleurige strip, een initiatief van Kunstpodium T en Leechin Kok, die wekelijks paginagroot in Stadsnieuws verscheen. Het hart van de Beeldenweek werd gevormd door de workshops die speciaal gemaakt waren door Tilburgse instellingen en initiatieven. Hieraan werkten Grimestudio Sandra Kuppens, BIKCollectief, Kinderkunstklas van Daphne Snellaars, De Muze, Ilse Vermeulen, Guus Voermans, Michiel Brouwers en Factorium mee. Het resultaat hiervan zal te zien zijn tijdens de Parade. Reusachtige 'rare vogels' zullen de optocht begeleiden. Maar het draait om wat de scholen presenteren. Zo zijn enorme Wajangpoppen te zien, zullen Kunstenaars als Mondriaan, Appel, Haring en Miro te zien zijn, zal Picasso te zien zijn, zullen absurde billboards getoond worden, worden opgeblazen en uitvergrote figuren meegevoerd, zijn levende schilderijen te bewonderen en hele rare grote vogels. "Maar kijk ook eens naar onze creatie van de Langnekken. Die bekijken alles anders, namelijk op zijn kop. Let maar eens op hoe ze kijken, horen, ruiken en praten. Zelfs mijn alter-ego loopt mee", aldus een van de deelnemende leerlingen. Kortom een Parade te absurd voor woorden! Aan de Parade van het Absurde doen ruim 1300 leerlingen mee. Ze worden vergezeld door enorme vogels van Close Act, de Tilburgse groep, die ook bij de opening van Tilburg 2009 zo'n succes oogstte. Close-Act heeft de Parade samengesteld en zal die ook begeleiden. De leerlingen hopen op veel belangstelling langs de route die gelopen wordt. Eenmaal op het eindpunt in De Muzentuin aangekomen zal de Beeldenweek III op spectaculaire wijze afgesloten.

Voor vragen over De Parade van het Absurde of Beeldenweek III kunt u contact opnemen met Jan Stoel via jan.stoel@tilburg.nl (telefoon 06-2286 3031)

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 717
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 11
Faxnummer
013 542 89 01