Ingezonden persbericht


Oosterbeek, 21 april 2009

PERSBERICHT

Ondertekening Protocol Gedragsregels Zwembaden voor Drenthe, Friesland en Groningen

Zwembadbranche pakt overlast gezamenlijk aan

Donderdag 23 april vindt om 10.00 uur in het Molenduinbad, Eenerstraat 52 te Norg de ondertekening plaats van het Protocol Gedragsregels Zwembaden. Namens de provincie Drenthe zal korpsbeheerder de heer Sicko Heldoorn, burgemeester van Assen het protocol ondertekenen, plaatsvervangend korpsbeheerder mevrouw Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer doet dit namens de provincie Groningen. De heer Roelof Stäbler, wethouder gemeente Hoogezand-Sappemeer, ondertekent in zijn functie als bestuurslid van Vereniging Sport en Gemeenten het protocol. Daarmee is de start van de samenwerking tussen zwembaden en alle politieregio's in het gehele noorden van Nederland compleet.

'In één bad eruit, dan in alle aangesloten zwembaden niet meer welkom.' De kracht van het protocol zit in de samenwerking tussen zwembaden en politie. Een toegangsverbod geldt voor alle aangesloten zwembaden, ook in de overige politieregio's. Overlastplegers worden geregistreerd, gemeld bij de politie en ontvangen een toegangsverbod. Overtreding van dit verbod kan leiden tot proces verbaal wegens huisvredebreuk.

In bijna ieder zwembad is wel eens sprake van overlast door bezoekers. De ernst en frequentie van de overlast verschilt. Incidenten in het verleden hebben in 2002 geleid tot het Protocol Gedragsregels Zwembaden. Door het opstellen van eenduidige huisregels en een versterkte samenwerking tussen de zwembaden onderling en de politie wordt overlast in zwembaden aangepakt. Van het protocol gaat een bewezen preventieve werking uit en naast de sociale veiligheid wordt ook de zwemveiligheid verbeterd.

Het Protocol Gedragsregels Zwembaden is ontwikkeld door de projectgroep Agressie in Zwembaden bestaande uit zwembadmanagers, de politie, vertegenwoordigers van de regio's Haaglanden en Hollands Midden, Vereniging Sport en Gemeenten, het ministerie van BZK en het Openbaar Ministerie. In het protocol is vastgelegd op welke wijze overlast wordt geregistreerd en welke sancties worden opgelegd bij het overtreden van de huisregels dan wel het plegen van strafbare feiten. Landelijke invoering van het protocol en gebruik van logo's en pictogrammen geschiedt onder auspiciën van Vereniging Sport en Gemeenten.


---



Ingezonden persbericht