Gemeente Deurne


Deurne gaat voor titel Groenste dorp van Nederland Helenaveen

Deurne heeft zich met de kern Helenaveen opgegeven om deel te nemen aan de groencompetitie Entente Florale 2009. Er wordt gestreden om de titel Groenste dorp van Nederland!

Een uitgelezen kans om te laten zien wat de gemeente allemaal doet aan cultuur- en natuurbeleid. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en 23 april geeft wethouder Nicole Lemlijn in de Gouden Helm in Helenaveen het startschot voor deelname aan deze landelijke groencompetitie.

Het leefbaar maken en houden van haar kerkdorpen vindt de gemeente Deurne ontzettend belangrijk. Daarom wordt er structureel en intensief geïnvesteerd in een kwalitatief beleid. Uitdagingen om cultuur en natuur op een goede manier te verenigen worden daarbij met veel inzet en enthousiasme door diverse partijen opgepakt. Het resultaat is indrukwekkend, zeker ook omdat meerdere projecten tot stand komen in nauwe samenwerking met de burgers. Deurne gaat dan ook vol enthousiasme voor de titel Groenste dorp van Nederland.

Wat is Entente Florale?
Entente Florale is een nationale groencompetitie en een prima mogelijkheid om het beleid van de gemeente Deurne breed onder de aandacht te brengen. Een kans om te laten zien wat er met gemeenschapsgeld wordt gerealiseerd. Het uitgangspunt van Entente Florale is De Groene Stad gedachte. Deze visie heeft de volgende aandachtsvelden als uitgangspunt:
Groen is goed is voor de gezondheid van mensen; Groen helpt ontstressen;
Groen zorgt voor een stijging van de waarde van onroerend goed; Groen dat op de juiste manier is aangelegd en onderhouden is veilig en vermindert vandalisme;
Goede groenvoorzieningen zijn een belangrijk toeristisch aspect en bieden een goed vestigingsklimaat voor burgers en bedrijfsleven; Groen neemt schadelijke gassen fijnstof op uit de lucht.

Deelnamecriteria
Deurne doet mee met de kern Helenaveen en daar ligt dan ook de focus tijdens de jurydag. Maar het beleid wordt natuurlijk ontwikkeld vanuit de gemeente, voor álle kerkdorpen. Daarom mogen alle projecten en beleidsplannen van Deurne en haar kerkdorpen meegenomen worden in de presentatie en dus in de jurering.
De zeer deskundige jury beoordeelt de deelnemende gemeentes op de volgende criteria:
De visie van het groenbeleid, met de praktische vertaling daarvan; Stedelijk groen, in openbaar bereik, maar ook voortuinen en bedrijfsterreinen;
Recreatieve en toeristische voorzieningen;
Natuur in de stad, in samenhang met het ecologisch buitengebied; Inrichting (selementen) als vijvers, alsook straatmeubilair en bloembakken.

De beoordeling
17 juli 2009 komt de jury naar Helenaveen toe voor de beoordeling. Het natuurbehoud en de natuurontwikkeling hebben binnen de jurering een prominente plaats. Iedere gemeente krijgt op basis van de beoordeling een rapport met conclusies en aanbevelingen, een certificaat en de nodige publiciteit. In augustus wordt de uitslag bekendgemaakt.

Een breder doel
De deelname aan Entente Florale is voor de gemeente Deurne geen einddoel op zich. Alles wat er gepresenteerd zal worden is het resultaat van jarenlange inspanningen en samenwerking. Naast een goede beoordeling van de jury wordt er daarom grote waarde gehecht aan het betrekken en informeren van de mensen die in en rondom Deurne wonen en de toeristen die de gemeente bezoeken. Daarom zal de route en het programma na de jurering op 17 juli 2009 ook aan het publiek worden aangeboden, maar daarover later meer.