VVD


22-4-2009

Geef doodzieke patiënten op wachtlijsten recht op buitenlandse zorg


- Oproep aan PvdA, GroenLinks en SP om morgen patiëntenrechten voorop te stellen -

Morgen stemt het Europees Parlement over de wetgeving 'Patiëntenrechten in grensoverschrijdende zorg'. VVD-Europarlementariër Jules Maaten hekelde de opstelling van de linkse fracties bij de stemming in de commissie volksgezondheid op 31 maart, die toen de ontwerp-richtlijn niet steunden. De Europese fracties van PvdA, GroenLinks en SP stemden ook tegen zijn voorstel om doodzieke patiënten de kans te geven direct behandeling over de grens te zoeken, zonder een tijdverspillende procedure om toestemming te krijgen in te hoeven gaan. "Ik roep PvdA, SP en GroenLinks op om morgen het belang van de patiënten voor op te stellen, en niet van de gezondheids-bureaucraten."

Jules Maaten (Liberale woordvoeder Volksgezondheid): "Het is essentieel dat een doodzieke hartpatiënt, die op een wachtlijst staat in Nederland, op tijd behandeld wordt en niet eerst een stapel formulieren in moet vullen alvorens een levensreddende operatie in het buitenland te ondergaan. Een stem op links kan de gezondheid ernstig schaden."

Maaten is groot voorstander van het Europees wettelijk vastleggen van patiëntenrechten. Morgen wordt ook gestemd over zijn voorstellen om mensen met zeldzame aandoeningen uit te zonderen van het vragen van toestemming voordat ze zorg in het buitenland mogen gebruiken, en om een "Europese Ombudsman voor Patiënten" in te stellen. De Europese Commissie zal binnen 18 maanden na het ingaan van deze richtlijn met een wetsvoorstel moeten komen om de Ombudsman in het leven te roepen.

Maaten: "Deze richtlijn legt nu eindelijk wettelijk vast wat het Hof al lang besloten heeft. Patiënten in Europa hebben het recht op veilige en kwalitatief hoogstaande zorg in het buitenland. De Europese Ombudsman voor patiënten zal er op toezien dat patiënten snel hun recht kunnen halen wanneer zij klachten hebben over een behandeling in een andere lidstaat - tijd en energie voor ellenlange juridische procedures hebben ze immers niet."