Vlaamse Overheid

gezondheid.

De wereld van DALY, een expo over milieu en gezondheid.

Vlaamse overheid

woensdag 22 april 2009

De expo 'De wereld van DALY' is vanaf 23 april 2009 te bezoeken in het Natuur- en Milieueducatiecentrum De Helix in Geraardsbergen (Grimminge).

De tentoonstelling schetst een beeld van de gezonde levensjaren die we verliezen ten gevolge van milieuhinder. DALY exposeert alternatieven om de eigen gezondheid en die van de aarde te beschermen. Deze originele en bovenal actuele expo verduidelijkt hoe milieu en gezondheid hand in hand gaan.

Niet te missen
De tentoonstelling is een must voor ieder die zorg wil dragen voor milieu en gezondheid in eigen gezin,als begeleider van een jeugdgroep, vereniging of klas.

Op uw gezondheid!
Elk jaar wensen we elkaar een goede gezondheid toe. Waarom geen goed milieu?
Wereldwijd wordt vastgesteld dat milieufactoren een steeds grotere impact krijgen op ziektelast en mortaliteit. In deze context werd door de Wereldgezondheidsorganisatie het begrip DALY ontwikkeld om de ziektelast, door verschillende oorzaken, te meten en te vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat elke Vlaming tijdens zijn of haar leven iets meer dan één gezond levensjaar verliest door de invloed van de vervuiling.
De expo integreert dan ook op een sublieme wijze milieuproblematiek en gezondheid.

Een rondleiding door DALY
De bezoeker wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt door een elektronische enquête. Themazones onthullen hoe vervuilende stoffen in voeding en omgeving de gezondheid beïnvloeden. Omgeven door de geur van luchtverfrissers of geprikkeld door een reuzengrote huisstofmijt wordt de bezoeker geïnformeerd over 'vossen' in huis, CO, fijn stof, pesticiden, hormoonverstoorders en stralingsgevaar. Mondiale problemen zoals klimaatsverandering, biodiversiteitsverlies, energieverbruik en watertekorten komen aan bod.

Gezinnen aan de macht!
Alle oorzaken van milieuvervuiling afschuiven op de industrie, de landbouw en de overheid is zeker geen goede aanpak. Daarom staat de impact van de huishoudens centraal.

Meer informatie:
U vindt bijkomende informatie over de expo op www.dehelix.be op de webpagina tentoonstellingen.
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Natuur- en Milieueducatiecentrum De Helix Hoogvorst 2
9506 Grimminge (Geraardsbergen)
054 31 79 50

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Lieve Meiresonne
Tel: 054 31 79 69
E-mail: lieve.meiresonne@lne.vlaanderen.be