Luchtmacht neemt unieke 3D torensimulator in gebruik

De nieuwe driedimensionale torensimulator van de Koninklijke Luchtmacht wordt op 23 april officieel in gebruik genomen. Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant*generaal Jac Jansen, opent de nieuwe 3D torensimulator op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). De simulator is een compleet nagebouwde luchtverkeersleidingstoren zoals die op de Nederlandse militaire vliegbases staan. Op een 360 graden scherm kunnen alle soorten scenario's geprojecteerd worden waarmee luchtverkeersleiders te maken kunnen krijgen in de praktijk.

De Air Traffic Control Radar Tower Simulator is uniek in de wereld met de nieuwste technologie. Binnenkort beginnen de eerste aspirant-verkeersleiders met hun training op deze nieuwe toren. Het AOCS NM leidt binnen Defensie officieren op tot luchtverkeersleiders. Een deel van die training gebeurt op locatie in de toren van één van de zes militaire vliegbases. Dankzij de nieuwe simulator is de trainingswaarde in de opleiding groter en kan de opleidingstijd op locatie worden verkort.

Op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen is de Gevechts- en Luchtverkeersleiding gevestigd van de Koninklijke Luchtmacht. Het AOCS NM bewaakt en coördineert de verdediging van het luchtruim van Nederland en de NAVO. Ook beveiligt het AOCS NM het militaire en civiele luchtverkeer in die gebieden waarvoor zij verantwoordelijk is.

Noot voor redacties (