Aziatische jongeren in debat bij filmfestival Asiascope Rotterdam

02/04/2009 09:00

Stichting Asiascope

Rotterdam, 2 april 2009 - De tweede editie van Filmfestival Asiascope Rotterdam, dat VOOR en DOOR Aziatische jongeren wordt georganiseerd, opent op donderdag 23 april (20.00 uur) met de documentaire 'Never Perfect'. De Koreaans-Amerikaanse maakster Regina Park volgt in de film een Vietnamese jonge vrouw die haar oogleden laat corrigeren om een nieuw leven te beginnen. Het festival duurt tot zaterdag 25 april en vindt plaats in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam.

Wat doe je als je in een Amerikaanse buitenwijk woont en je bent 27 jaar oud? Dan beland je in een 'quarter-life crisis', zo stelt de Vietnamees-Amerikaanse hoofdpersoon Mai-Anh van de documentaire. De oplossing: een ooglidcorrectie onder het motto 'new location, new lifestyle, new look.'

Park volgt Mai-Anh in de weken voor haar operatie, die plaatsvindt nadat zij is verhuisd van een saaie Amerikaanse buitenwijk naar het opwindende Los Angeles. De New Yorkse filmmaakster brengt op die manier de spanning in beeld tussen het Aziatische schoonheidsideaal - net als blanken een dubbel ooglid - en het vinden van een eigen identiteit als Aziatisch-Amerikaanse immigrantendochter. "Ik ben opgegroeid in het middenwesten van Amerika. Als Aziaat miste ik daar een eigen vrouwelijk rolmodel. Ik voelde me gemarginaliseerd door de blanke meerderheid om mij heen", stelt Park.

Het vinden van haar eigen identiteit leidde Park als tiener van Barbie en Madonna via een opstandige über-Koreaan naar de zelfverzekerde Aziatisch-Amerikaanse vrouw die zij dacht te zijn. "Het maken van deze film heeft mij niet alleen geleerd hoe ik mijzelf zie als een Aziatisch-Amerikaanse vrouw, maar ook als mens. Het antwoord op de vraag of het laten aanbrengen van dubbele oogleden een persoonlijke keuze is of raciale zelfhaat, is veel ingewikkelder dan deze twee uitersten."

De discussie die volgt na de vertoning van de documentaire wordt geleid door Leila Prnjavorac, bekend van het radiostation voor jongeren FunX. In het discussiepanel zitten verder de Chinees-Nederlands schrijfster Julie O'Yang (41), specialist op het gebied van cosmetische chirurgie Robert Schoemacher (51) en Arjen Oosterbaan (35), Sinoloog en documentairemaker. Kijk voor een volledig overzicht van het drie dagen durende festival op www.asiascope.nl.

De Chinese avant-garde popartiest Xiao He (34) verzorgt op vrijdag 24 april om 21.15 uur een optreden in de foyer van Theater Lantaren/Venster tijdens de Talent & Pro Borrel. De toegang is gratis.

Regina Park gaat op zaterdagmiddag om 17.30 uur tijdens de Directors Talk in discussie met de jonge Chinees-Nederlandse filmmaker Jimmy Tai (33). De twee regisseurs praten in de foyer van Theater Lantaren/Venster over waarom zij films maken over hun eigen Aziatische achtergrond en welke rol dergelijke films spelen in de discussie over Aziatische immigranten. De toegang is gratis.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 april toont Asiascope twaalf speelfilms, documentaires en korte films uit landen als Canada, de Verenigde Staten en Israël, die gaan over Aziatische immigranten. De thema's van deze films variëren van gemengde relaties tot illegale immigratie

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl






Noot voor de redactie: