Gemeente Castricum

Weekmarkt Castricum tijdelijk naar Geesterduinweg

De vrijdagmarkt in de kern Castricum verhuist met ingang van 24 april naar de Geesterduinweg, ten oosten van winkelcentrum Geesterduin. Het gaat om een tijdelijke maatregel in verband met de werkzaamheden aan de Ruiterweg en de Dorpsstraat. Na de wegaanpassing van de Dorpsstraat keert de markt weer terug naar de huidige marktlocatie. Volgens de huidige planning gebeurt dat eind 2010.

Parkeerterrein blijft toegankelijk

De markt wordt gesitueerd op het gedeelte van de Geesterduinweg tussen de twee inritten van het parkeerterrein. De beide inritten kunnen dus gebruikt blijven worden, en parkeren blijft dus mogelijk. Zo is zoveel mogelijk rekening gehouden met wensen van betrokkenen, zoals winkeliers van WC Geesterduin en de marktkooplieden. Zij hebben laten weten in te stemmen met het verhuisplan.

Breed gedragen

In februari 2009 sprak het college al haar voornemen uit om de markt tijdelijk te verplaatsen naar de Geesterduinweg. In de tussentijd zijn het Buurtcomité Geesterhage, de winkeliers van WC Geesterduin, en vervoersmaatschappij Connexxion geraadpleegd over dit voorgenomen besluit. Op hun verzoek plaatst de gemeente nog 30km-zoneborden om de maximumsnelheid in het gebied te benadrukken, en borden die wijzen op een mogelijk beperkte doorstroming van het verkeer in het gebied. Laatstgenoemde borden krijgen elke vrijdag een plek ter hoogte van de rotondes aan de CF Smeetslaan en de kruising Soomerwegh / Geesterduinweg.

April 2009 tot eind 2010

De tijdelijke verhuizing van de markt is onvermijdelijk geworden door de noodzakelijke wegwerkzaamheden aan de Ruiterweg en de herinrichting van de Dorpsstraat. De Ruiterweg wordt in mei voor een aantal maanden afgesloten voor het verkeer. Daardoor is de route Ruiterweg, Mient, Stationsweg, Beverwijkerstraatweg geen doorgaande route meer. Dit betekent dat het verkeer wordt omgeleid via de Dorpsstraat. Echter, op vrijdag is die straat afgesloten voor doorgaand verkeer in verband met de weekmarkt die daar wordt gehouden. Na het werk aan de Ruiterweg wordt de Dorpsstraat gerenoveerd. Waarschijnlijk starten de werkzaamheden hiervoor begin 2010. In de herfst van 2010 moet de straat heringericht zijn. Tijdens deze werkzaamheden is er ook geen plaats voor de markt op de Dorpsstraat.

Andere opties

Ook de Brink is eerder genoemd als mogelijke locatie om de weekmarkt in de bovengenoemde periode tijdelijk te huisvesten. Op 1 juli 2008 besprak het college de opties De Brink en Geesterduinweg; de voor- en nadelen voor betrokkenen zijn toen gewogen. Er is overleg geweest met de bewoners rondom WC Geesterduin, de winkeliersvereniging, de marktkooplieden en Connexxion. Omdat alle betrokken partijen zich kunnen vinden in de tijdelijke verplaatsing van de markt naar de Geesterduinweg, heeft het college besloten om hier vanaf 24 april aanstaande uitvoering aan te geven.

Bezwaren

Belanghebbenden kunnen nog zes weken lang bezwaar maken tegen dit besluit. Deze termijn geldt vanaf woensdag 8 april, de dag waarop het besluit op de gemeentelijke Infopagina in het Nieuwsblad voor Castricum wordt gepubliceerd.