ProRail

Persbericht

07-04-2009

Spoorwerkzaamheden op de spoorlijn Arnhem â Doetinchem

In opdracht van ProRail vernieuwt aannemer Strukton Rail Noord spoor en wissels in de gemeente Zevenaar. De werkzaamheden starten op vrijdagavond 24 april en duren tot maandagochtend 27 april. Het werk is van invloed op de treindienstregeling van Syntus tussen Arnhem en Doetinchem.

Vernieuwing spoor en wissels Zevenaar

Strukton Rail Noord vernieuwt het spoor en een aantal wissels in Zevenaar. Een vernieuwde spoorbaan op betonnen dwarsliggers is onderhoudsarmer, stiller voor de omgeving en comfortabeler voor treinreizigers. Daarnaast neemt ProRail in het weekend van 25 en 26 april tussen Zevenaar en Didam een nieuwe versie van het zogenaamde âassentellersysteemâ in gebruik. Een assenteller is een apparaat voor de detectie van treinen: een techniek om een trein zichtbaar te maken voor de spoorbeveiliging (treinbeïnvloeding en automatische overwegen). Het nieuwe assentellersysteem is speciaal ontwikkeld voor het lichtere type trein dat op de spoorlijn Arnhem â Winterswijk rijdt en is daardoor minder gevoelig voor storingen.

Afsluiting overwegen

Als gevolg van de werkzaamheden zijn de spoorwegovergangen aan de Kerkstraat en de Molenstraat in Zevenaar afgesloten van vrijdag 24 april 23.00 uur tot en met maandag 27 april 06:00 uur. Het wegverkeer, met uitzondering van de hulpdiensten, wordt omgeleid. De aannemer gebruikt diverse werktreinen, machines, (spoor)kranen, aggregaten en werkverlichting. ProRail heeft omwonenden van het spoor schriftelijk geïnformeerd over de werkzaamheden en de eventuele hinder die zij daarvan kunnen ondervinden.

Gevolgen treinverkeer Arnhem â Doetinchem

In verband met de werkzaamheden rijden op zaterdag 25 en zondag 26 april 2009 geen treinen tussen Arnhem en Doetinchem. Reizigers worden met bussen vervoerd en kunnen in de bussen gebruik maken van het treinkaartje. De bussen vertrekken in Arnhem vanaf de achterzijde van het station (Sonsbeekzijde), in Duiven vanaf de Visserlaan, in Zevenaar, Didam, Wehl en Doetinchem De Huet vanaf de voorzijde van het station en in Doetinchem vanaf het OV-station. De bussen rijden NIET via station Arnhem Velperpoort. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd tot maximaal een half uur. Kijk voor meer informatie op www.syntus.nl en teletekstpaginaâs 751 en 754 of vraag een reisadvies op maat via 0900-9292 (⬠0,70 c.p.m.).

Overlast beperken

ProRail probeert de overlast voor zowel het treinverkeer als de omgeving te beperken. Spoorwerkzaamheden gebeuren vaak âs nachts en in rustige periodes zoals het weekend, aangezien er dan minder treinreizigers zijn. Zo blijft de overlast door uitval van treinen zo beperkt mogelijk. Bovendien is het veiliger voor de spoorwerkers.

Sociale veiligheid Arnhem â Winterswijk

ProRail verbetert het komende jaar de performance van de spoorlijn Arnhem â Winterswijk. Daarnaast worden er maatregelen uitgevoerd ter verbetering van de sociale veiligheid op dit traject. De provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten aan de spoorlijn, de regiopolitie, het KLPD, NS, ProRail, het openbaar ministerie en Syntus zetten zich in om het veiligheidsgevoel van de reiziger te verbeteren. De maatregelen vloeien voort uit het veiligheidsarrangement voor de spoorlijn dat eind 2007 is ondertekend. De komende tijd worden de reizigers geïnformeerd over de ontwikkelingen op de spoorlijn. Dit zal onder andere gebeuren door middel van een reizigersnieuwsbrief.