Rijksuniversiteit Groningen

Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

Datum: 24 april 2009

Promotie: B.K. Grillenberger, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biogeography, population genetics and mating systems of natural Nasonia populations

Promotor(s): prof.dr. L.W. Beukeboom, prof.dr. R. Bijlsma, prof.dr. J. Gadau

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Juweelwesp in het veld vergeleken met laboratoriumonderzoek

Evolutionaire biologie onderzoekt evolutionaire processen die leiden tot de biodiversiteit. De juweelwespen van het geslacht Nasonia worden daarbij als model gebruikt voor studies naar gedrag, ontwikkeling en genetica. Een bijzonder productief veld van onderzoek bij de juweelwesp is sekse-allocatie: de strategie van verschillende investering in mannelijke en vrouwelijke nakomelingen.

In zijn proefschrift presenteert Bernd Grillenberger informatie over de populatiestructuur, fylogeografie, voortplantingsstrategieën en het dispersievermogen van veldpopulaties van het modelorganisme Nasonia. Doel was het belang te beoordelen van resultaten uit laboratoriumonderzoek naar sekse-allocatie. Om een beter inzicht te verkrijgen in de diverse selectieve krachten die de life-history eigenschappen vorm geven, evalueert Grillenberger hoe precies de adaptatie in sekse- en resource-allocatie van Nasonia wespen is in veldpopulaties.

De resultaten van dit onderzoek zullen helpen de vele resultaten van theoretisch en laboratoriumonderzoek in een ecologische context te plaatsten.

Bernd Grillenberger (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Würzburg. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Evolutionary Genetics en gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd: 09 april 2009 10:14