Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr.mr. W. van der Burg

Titel oratie
"Het ideaal van de neutrale staat. Inclusieve, exclusieve en compenserende visies op godsdienst en cultuur"

---

Leerstoel:
Hoogleraar Rechtsfilosofie en Rechtstheorie

Datum
24 april 2009 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Ideaal van de neutrale staat aanpassen aan eisen huidige samenleving

Politieagente met hoofddoek moet kunnen

De multiculturele en multireligieuze samenleving geeft aanleiding tot felle publieke debatten. In zijn oratie `Het ideaal van de neutrale staat. Inclusieve, exclusieve en compenserende visies op godsdienst en cultuur' pleit prof.dr.mr. Wibren van der Burg voor een benadering waarbij voor godsdienst wel ruimte is in de publieke sfeer en waarbij de staat ook steun kan geven aan religieuze organisaties. Van der Burg aanvaardt op vrijdag 24 april 2009 het ambt van hoogleraar Rechtsfilosofie en Rechtstheorie in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In de debatten wordt vaak verwezen naar het Franse model van de `laïcité', waarbij voor godsdienst geen plaats is in het publieke domein. Van der Burg stelt dat deze benadering niet goed past bij de Nederlandse traditie en bovendien onvoldoende recht doet aan de belangen van religieuze groepen.

Aan de hand van historische debatten laat Van der Burg zien hoe neutraliteit in Nederland zich heeft ontwikkeld en hoe het domein zich heeft verruimd van religieuze kwesties naar culturen en naar morele opvattingen rond thema's als drugs en seksualiteit. In zijn oratie schetst hij vervolgens een eigen filosofische theorie over de neutrale staat.
In eerdere publicaties heeft Van der Burg daarbij verschillende vormen van neutraliteit onderscheiden - een onderscheid dat sindsdien door de WRR, de gemeente Amsterdam en de VNG is overgenomen. In deze oratie werkt hij zijn opvattingen verder uit aan de hand van actuele voorbeelden zoals religieuze symbolen in de publieke sfeer, politieagentes met hoofddoeken en subsidies voor religieuze organisaties. Van der Burg concludeert dat een ruime, inclusieve interpretatie van neutraliteit het beste past bij de Nederlandse traditie en ook inhoudelijk verdedigbaar is.

Wibren van der Burg is rechtsfilosoof en ethicus. Hij was eerder hoogleraar in Tilburg en voorzitter van het landelijk bestuur van de Remonstrantse Broederschap. In zijn onderzoek aan de EUR richt prof.dr.mr. Wibren van der Burg zich op de wisselwerking tussen het recht en de multiculturele samenleving. Ook in zijn onderwijs staat dit thema centraal: hij is coördinator van een nieuwe mastervariant Recht in de multiculturele samenleving die in september in Rotterdam van start gaat.