Gemeente Castricum

Vrijdagmarkt naar parkeerterrein Geesterduin

De vrijdagmarkt in Castricum die vanaf 24 april verhuist naar de Geesterduinweg krijgt een plek op het middelste deel van het parkeerterrein langs de weg. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten naar aanleiding van de reacties van omwonenden van Winkelcentrum Geesterduin. Het college is blij dat nu een breed gedragen besluit is genomen, met instemming van alle partijen.

Eind maart besloot het college van B&W om de vrijdagmarkt op de Dorpsstraat voor een periode van circa anderhalf jaar te verplaatsen naar de Geesterduinweg. Dit vanwege riool- en wegwerkzaamheden aan de Ruiterweg en de herinrichting / renovatie van de Dorpsstraat. Dit besluit is genomen na zorgvuldige voorbereidingen en nadat alle partijen, zoals de bewoners, de winkeliers, de marktkooplieden en de busmaatschappij Connexxion waren geraadpleegd.

Toch onvrede

De gemeente consulteerde de omwonenden via Bewonerscomité Geesterhage. Het comité peilde door middel van haar website de behoefte aan een door de gemeente te organiseren informatieavond voor omwonenden. Ze ontving geen (negatieve) reacties op de plannen. Na het besluit van B&W bleek dat met name de bewoners van de Albert Schweitzerlaan wel degelijk behoefte hadden aan een informatieve bijeenkomst met de gemeente omdat zij bezwaren hebben tegen de voorgestelde locatie op de Geesterduinweg. Gebleken is dat niet alle bewoners de website van het bewonerscomité bezoeken.

Alsnog informatieavond bewoners

Tijdens de alsnog georganiseerde bewonersavond van de gemeente op 8 april jl. toonden circa 30 bewoners van met name de Albert Schweitzerlaan zich zeer bezorgd; zij vrezen dat hun straat een drukke doorgaande weg wordt waar met hoge snelheden gereden gaat worden. Zij gaven aan dat ook tijdens de afsluiting van de C.F. Smeetslaan vorig jaar hun straat druk werd bereden, er hard werd gereden en er veel overlast was van verkeerslawaai en stank. Zij stelden dat zij geen bezwaar hebben tegen de markt, maar wel tegen de afsluiting van de Geesterduinweg, omdat de Albert Schweitzerlaan de alternatieve verkeersroute zou worden. Zij toonden zich wel tevreden over een alternatief voorstel om de markt op één van de drie parkeerplaatsen vóór winkelcentrum Geesterduin te plaatsen. De omwonenden gaan er van uit dat de sloop van Geesterhage op termijn plaatsvindt. Mocht dit in de toekomst samenvallen met de periode waarin de markt nog tijdelijk op het parkeerterrein aan de Geesterduinweg is gehuisvest, dan zullen de omwonenden meewerken aan het plan om de markt toch nog tijdelijk een plek te geven op de Geesterduinweg, ondanks de te verwachten overlast voor henzelf. Deze toezegging hebben zij op de informatieavond gegeven omdat ook de gemeente zich flexibel opstelt. De bewoners van de Albert Schweitzerlaan zien dan wel graag verkeersremmende maatregelen in hun straat, zoals een verbod voor vrachtwagens en de aanleg van drempels.

De winkeliersvereniging en de marktcommissie vonden de verplaatsing naar het middelste parkeerterrein in plaats van de Geesterduinweg jammer, maar hadden er wel begrip voor. Enkele marktkooplieden was erg teleurgesteld, maar het parkeerterrein is altijd nog véél beter dan andere, eerdergenoemde tijdelijke locaties, zoals De Brink.

Burgemeester en wethouders zijn blij met het compromis met de betrokken partijen. Zij hebben daarom op 14 april besloten om de weekmarkt tijdelijk te huisvesten op de middelste van de drie parkeerterreinen aan de Geesterduinweg.