NCRV

NCRV Dokument Race tegen de klok

Graaicultuur bij financiële instellingen

Vrijdag 24 april 2009
13.15 uur, Nederland 2

Dagelijks staan exorbitante bonussen van banken en verzekeringsmaatschappijen in de krant. Dat deze bonuscultuur diep is verankerd in de financiële wereld, zien we in NCRV Dokument Race tegen de klok. Leon en Ginger gaan als financieel adviseur werken bij een grote verzekeringsmaatschappij. Om in aanmerking te komen voor een bonus moeten ze zoveel mogelijk pensioenen verkopen.

Ginger is een jonge ambitieuze verkoper die zelfs de leden van zijn dartvereniging inschakelt om nieuwe klanten te vinden. Strak in het pak rijdt hij door het land om zo veel mogelijk polissen te verkopen. Hij maakt lange dagen om zijn âtargetsâ te halen en zijn bonus veilig te stellen. Zijn grote droom is om genoeg geld te verdienen voor zijn 35e zodat hij een eigen restaurantje kan beginnen op het strand van Curaçao.

Gingerâs collega Leon is 22 jaar en net begonnen als verzekeringsagent. Hij wil graag een vast contract en hij droomt van een rustige toekomst met huisje-boompje-beestje. Elke dag zit hij uren achter zijn studieboeken, maar zijn resultaten vallen tegen. Terwijl Ginger een nog snellere lease-auto mag uitzoeken, lijkt Leons toekomstdroom uiteen te spatten.

Na één jaar wordt besloten of ze een vast contract krijgen, of ontslag. De klanten dromen van een mooie oude dag. Maar in de loop van het jaar blijkt de race voor iedereen anders uit te pakkenâ¦

NCRV Dokument Race tegen de klok is een productie van Paul de Bont Producties en werd eerder uitgezonden op 11-04-2005.