UMC Utrecht


Etalagebenen en hart- en vaatziekte

In zijn proefschrift laat Sander de Vos zien dat een vijfde van de patiënten met perifeer vaatlijden, etalagebenen, een belangrijke vernauwing heeft ter hoogte van de belangrijkste kransslagader.

Deze mensen hebben nooit hartklachten gehad, maar ze hebben wel een hoog risico op het krijgen van een hartinfarct. De Vos onderzocht de patiënten via een CT-scan (de GROUND-studie). Het doel van dit onderzoek was om er achter te komen of moderne beeldvorming het risico in deze groep kan reduceren door ze naar de cardioloog te verwijzen als er afwijkingen op de scans te zien zijn.

Deze bevinding kan verregaande gevolgen hebben voor de behandeling van deze groep patiënten. Vet rond de kransslagaderen zorgt lokaal voor veel actieve stoffen die betrokken zijn bij het proces van slagaderverkalking. Met een CT-scan kunnen zowel het vet als de slagaderverkalking in beeld worden gebracht. De hoeveelheid vet rond de kransslagvaten bleek gerelateerd te zijn aan bekende risicofactoren. Tevens bleek dit vet gerelateerd aan verkalking van de vaatwand. Deze bevindingen ondersteunen de theorie dat dit vet een mogelijke rol speelt bij de ontwikkeling van kransslagaderverking.

Sander de Vos promoveert op 24 april aan het UMC Utrecht. vrijdag 24 april 2009