Gemeente Helmond


Regionale controle vakantieverzuim

Vrijdag 24 april wordt in de regio Helmond een grootschalige controle gehouden op vakantieverzuim op scholen voor het basisonderwijs.

Tussen 08.30 en 12.00 uur bezoeken de leerplichtconsulenten van de gemeenten steekproefsgewijze scholen en controleren samen met de directies of kinderen ongeoorloofd afwezig zijn. Bij ongeoorloofde afwezigheid wordt contact opgenomen met de ouders of verzorgers van het kind. Er is bewust gekozen voor deze dag omdat die middag de z.g. Meivakantie begint. Ouders van leerplichtige kinderen zijn namelijk verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt.

Strafbaar
Ongeoorloofd schoolverzuim is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. Het straffen is maatwerk. Ouders die zelf de aanleiding zijn voor het verzuim van hun kind of op de hoogte zijn van dat verzuim worden hierop aangesproken. Zij lopen grote kans een proces verbaal te krijgen.

Regionale samenwerking
Een van de speerpunten van het ministerie van Onderwijs is het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. In dat kader is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium signalen op te pikken die wijzen op ongeoorloofd schoolverzuim. Het ministerie stimuleert de gemeenten om hiervoor initiatieven te ontwikkelen en controleacties te houden.
De regiogemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren organiseren gezamenlijk deze controleactie. Het doel van de actie is niet om zo veel mogelijk spijbelaars te pakken maar een duidelijk signaal te geven dat de overheid ongeoorloofd schoolverzuim niet accepteert. Omdat de gemeenten overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van dit soort controles, zullen ze vaker worden gehouden.