Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Zuidoost presenteert lespakket Anton de Kom

20 april 2009

Première film over het leven van De Kom

Vrijdagmiddag 24 april a.s. presenteert stadsdeel Zuidoost een lespakket over het leven en werk van Anton de Kom. Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet zal het eerste lespakket `Vandaag schijnt de zon...' overhandigen aan basisschool De Rozemarn. Hart van het lespakket is een dvd met een filmisch portret over Anton de Kom. De film bevat uniek beeldmateriaal uit het familiearchief. Het lespakket is voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Iedere basisschool in Zuidoost krijgt het lespakket.

Sinds 24 april 2006 staat op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost een monument ter nagedachtenis van De Kom. Het monument heeft tot veel reacties geleid, waaronder ook de vraag wie Anton de Kom precies was. Zijn verhaal als strijder voor rechtvaardigheid ongeacht kleur en etniciteit is nog niet bij een ieder bekend. Stadsdeel Zuidoost wil middels dit lespakket de betekenis van Anton de Kom overdragen.

Sweet: "Als je de nagedachtenis van De Kom actief wil overdragen, dan is het bijna vanzelfsprekend dat je begint bij kinderen. De Kom was schrijver, dichter, vrijheidsstrijder en verzetsheld. Zijn werk en leven zijn een inspiratiebron voor een ieder. Omdat de lessuggesties uit het lespakket aansluiten bij reguliere vakken zoals taalvorming en wereldoriëntatie is het mogelijk om dit lespakket, naast belangrijke gebeurtenissen als Keti Koti op 1 juli of 4 en 5 mei, ook op andere momenten in het schooljaar in te zetten."

De presentatie van het lespakket vindt plaats op de sterfdag van Anton de Kom en aan de vooravond van de Dodenherdenking op 4 mei. Het lespakket is gemaakt in opdracht van stadsdeel Zuidoost door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Ida Does Productions en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost.
---