Ingezonden persbericht


21-04-2009

Onderzoeksbeurzen voor Duitse en Nederlandse wetenschapper

De Hendrik Casimir-Karl Ziegler Onderzoeksstipendia zijn dit jaar toegekend aan dr. ir. Gert-Jan Steeneveld (1978) en dr. Tilmann Klein (1977). De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap (KNAW) en de Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften stellen de beurzen jaarlijks beschikbaar aan een jonge postdoc. De beurzen zijn bestemd voor een gastonderzoekerschap van een jaar in het buurland. De uitreiking van de stipendia vindt dit jaar plaats op 24 april aantaande in Düsseldorf.

Gert-Jan Steeneveld is werkzaam als onderzoeker Grenslaagmeteorologie in de Environmental Sciences Group van de Wageningen Universiteit. Zijn onderwerp is van belang voor het begrijpen van klimaatveranderingen. Steeneveld krijgt het stipendium gezien de hoge kwaliteit van zijn wetenschappelijk onderzoek. Hij ontving hiervoor al eerder enkele prijzen en reisbeurzen. Ook staan er al veel publicaties op zijn naam. Het stipendium stelt Steeneveld in staat om samen te werken met de Afdeling Meteorologie van de Universiteit van Bonn. Zo kan hij zijn eigen expertise op het gebied van de droge atmosfeer nabij het aardoppervlak combineren met de Duitse kennis over mist in het project 'The Life Cycle of Fog: Understanding and Quantification'. Het combineren van beide expertises kan leiden tot belangrijke resultaten op het gebied van het modelleren van mist en aan mist gerelateerde fysische processen.

Tilmann Klein is verbonden aan het Max-Planck-Institut für neurologische Forschung in Keulen. In 2008 promoveerde hij magna cum laude aan de Universität Leipzig op het proefschrift Learning from errors: genetic evidence for a central role of dopamine in human performance monitoring. Met dit onderzoeksstipendium gaat hij samenwerken met dr. Roshan Cools, verbonden aan het F.C. Donders Instituut, Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek richt zich op de rol van de neurotransmitter glutamaat in leerpocessen van mensen.

De Casimir-Zieglerstipendia zijn genoemd naar de eerste president van de KNAW, prof. dr. Hendrik Casimir, en die van de Nordrhein-Westfälische Akademie prof. dr. Karl Ziegler. Beide academies kennen de onderzoeksbeurzen jaarlijks toe aan een jonge postdoc uit Nederland en een uit Noordrijn-Westfalen. De stipendia van maximaal 50.000 euro worden afwisselend uitgereikt in de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, en natuur- en levenswetenschappen.