Ingezonden persbericht


Persbericht

Sta even stil op 24 april...
Proefdiervrij investeert in Fonds proefdiervrije technieken

Den Haag, 22 april 2009. Op 24 april is het Proefdierendag en staat Proefdiervrij stil bij de 600.000 dieren die jaarlijks in Nederlandse laboratoria sterven. Op deze dag en alle andere dagen in het jaar maakt Proefdiervrij zich sterk voor alle dieren die hetzelfde lot wacht. Om een groter publiek bewust te maken van dit dierenleed zendt Proefdiervrij deze week een opmerkelijke TV- en radiocampagne uit met als centraal thema Sta even stil... Wat niet mag stilstaan is het onderzoek naar proefdiervrije technieken. Daarom lanceert Proefdiervrij het Fonds proefdiervrije technieken waarmee zij actief investeert in proefdiervrije onderzoeksmethoden.

Proefdierendag elke dag?
Elk jaar staat Proefdiervrij op Proefdierendag nog eens extra stil bij het dierenleed dat gepaard gaat met proefdieronderzoek. Nog steeds sterven er jaarlijks minimaal 600.000 dieren in Nederlandse laboratoria. Om de urgentie van het proefdierenleed te benadrukken zendt Proefdiervrij, van 20 tot en met 24 april, de TV- en radiospot Sta even stil... uit. De spot is ook te bekijken op proefdierendag.nl. Eén dag in het jaar stilstaan bij proefdieren is natuurlijk onvoldoende; dag in dag uit strijdt Proefdiervrij voor de vervanging van proefdieren. Naast mediacampagnes en een sterke lobby heeft Proefdiervrij nu ook haar eigen Fonds proefdiervrije technieken gelanceerd. Met het fonds investeert Proefdiervrij in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije technieken. "Er zijn al onderzoeksmethodes ontwikkeld waar geen levende dieren aan te pas komen, die in veel gevallen betrouwbaarder en goedkoper zijn dan proefdieronderzoek" aldus Marja Zuidgeest, algemeen directeur Proefdiervrij. "Toch moet er nog veel onderzoek worden gedaan naar nieuwe proefdiervrije technieken om nog meer dierenlevens te kunnen sparen."

Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren en die streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Dat is hard nodig, want in 2007 zijn er in Nederland 597.605 proefdieren gebruikt. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met communicatiecampagnes. Met originele, spraakmakende acties en voorlichting geeft Proefdiervrij een duidelijk signaal af aan politiek, bedrijfsleven, wetenschap en consumenten.

Wij vinden het tijd voor Proefdiervrije technieken. www.proefdierendag.nl



Ingezonden persbericht