Wageningen Universiteit en Researchcentrum onderzoeksbeurs voor wageningse meteoroloog Internationale onderzoeksbeurs voor Wageningse meteoroloog

22 apr 2009

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N10

De recent gepromoveerde Gert-Jan Steeneveld van de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit heeft een prestigieuze onderzoeksbeurs ontvangen, waarmee hij een jaar lang als gastonderzoeker aan de universiteit van Bonn zal verblijven. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap (KNAW) en de Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften stellen beide jaarlijks een beurs tot 50.000 euro beschikbaar aan jonge postdocs. De uitreiking van de Hendrik Casimir-Karl Ziegler Onderzoeksstipendia vindt dit jaar plaats op 24 april in Düsseldorf.

Gert-Jan Steeneveld is werkzaam als onderzoeker Grenslaagmeteorologie in de Environmental Sciences Group van de Wageningen Universiteit. Zijn onderwerp is van belang voor het begrijpen van klimaatveranderingen. Steeneveld krijgt het stipendium gezien de hoge kwaliteit van zijn wetenschappelijk onderzoek. Hij ontving hiervoor al eerder enkele prijzen en reisbeurzen. Ook staan er al veel publicaties op zijn naam. Het stipendium stelt Steeneveld in staat om samen te werken met de Afdeling Meteorologie van de Universiteit van Bonn. Zo kan hij zijn eigen expertise op het gebied van de droge atmosfeer nabij het aardoppervlak combineren met de Duitse kennis over mist in het project 'The Life Cycle of Fog: Understanding and Quantification'. Het combineren van beide expertises kan leiden tot belangrijke resultaten op het gebied van het modelleren van mist en aan mist gerelateerde fysische processen.

Ook de Duitser Tilmann Klein, verbonden aan het Max-Planck-Institut für neurologische Forschung in Keulen krijgt het stipendium, waarmee hij onderzoek gaat doen aan het F.C. Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Casimir-Zieglerstipendia zijn genoemd naar de eerste president van de KNAW, prof. dr. Hendrik Casimir, en die van de Nordrhein-Westfälische Akademie prof. dr. Karl Ziegler. Beide academies kennen de onderzoeksbeurzen jaarlijks toe aan een jonge postdoc uit Nederland en een uit Noordrijn-Westfalen. De stipendia worden afwisselend uitgereikt in de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, en natuur- en levenswetenschappen.

Foto: Gert-Jan Steeneveld.