Centraal Bureau Fondsenwerving

Europees fiscaal klimaat vereist sterk toezicht op goede doelen

De onafhankelijke toezichthouders voor goede doelen uit Europa, de VS, Canada en Taiwan - verenigd in het ICFO - komen vrijdag 24 april bijeen in de Kamer van Koophandel te Amsterdam. De internationale werkconferentie staat in het teken van de recente uitspraak van het Europese Hof over het fiscaal beleid voor donaties aan goede doelen in Europa en de globalisering van fondsenwerving. Een ontwikkeling die nieuwe vraagstukken van transparantie oplevert en versterking van onafhankelijk toezicht op goede doelen vergt.

Het Europese Hof verbiedt sinds begin dit jaar `fiscale discriminatie' van fondsenwervende organisaties uit andere Europese lidstaten. Het ICFO, International Committee on Fundraising Organizations, verwacht dat de grensoverschrijdende fondsenwerving verder toeneemt. Het CBF was in 1958 medeoprichter van het ICFO, dat basisnormen voor toezicht op goede doelen heeft vastgesteld. De voorzitter van het ICFO, dr. R. van Broekhoven uit de VS, bepleit dat het onafhankelijk toezicht op goede doelen in meer landen wordt ingevoerd. Het European Center for Not-for-Profit Law beschrijft in een recent rapport voor de Europese Commissie het CBF als privaat toezichtmodel als voorbeeld in Nederland.

De globalisering van fondsenwerving vereist dat de registratie en transparantie van fondsenwervende organisaties wereldwijd wordt versterkt en dat keurmerken voor goede doelen minimaal voldoen aan ICFO-vereisten. Echter, het toezichtmechanisme voor die registratie is niet overal in de wereld gelijk of even sterk. Een recent OECD-rapport wijst op actuele frauderisico's. De situatie in Nederland wordt daarbij, in tegenstelling tot in een aantal andere Europese landen, als goed gekarakteriseerd. Grensoverschrijdende samenwerking en kennisdeling door de onafhankelijke toezichthouders is volgens het ICFO belangrijk voor het behoud van donateursvertrouwen in goede doelen.

Op 24 april geven diverse gastsprekers hun zienswijze op deze ontwikkelingen:

- Benvalor Attorneys at Law, Ineke Koele

- Ernst & Young, Marnix van Rij

- European Center for Not-for-Profit Law, Nilda Bullain
- General Council Consumers International, Felix Cohen
- Greenpeace International, Gerd Leipold

- ICFO, Burkhard Wilke

- Kamer van Koophandel, Ricco Dun

(23 april 2009)